Naslednje leto plačljiva?

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Premier se je Gantarju opravičil za besede o treznosti v parlamentu, češ da je š Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Uvod v Škisovo tržnico je bil buren, saj je bila na tapeti debata o malem delu. Pahor in Svetlik sta bila deležna žvižgov, Funkl aplavzov, študentje obljub, prireditev pa grožnje, da postane plačljiva.
Oglej si celoten članek

Pahor na torkovem srečanju s predstavniki Šos ni dosegel dogovora, predsednica Šos Katja Šoba pa je napovedala študentske demonstracije, ki bodo 19. maja.
"Mislim, da študentom rešujemo toliko problemov, obenem pa jim dajemo toliko novih ugodnosti, da bi bilo nerazumno, če predloga ne bi sprejeli," je povedal minister za delo, družine in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Minister dodaja, da mu v študentskih letih ni bilo treba delati, saj je imel štipendijo. "Že pred študijem sem bil vajen trdega dela, tako da sem trdo študiral in doštudiral v štirih letih. Tudi žurali smo precej, vendar pa to ni bil problem."
 

Omenimo, da sta bila Pahor in Svetlik na odru Škisove tržnice deležna številnih žvižgov. Premier je v pokončni in samozavestni drži prisotne študente pozval k dialogu in ne zgolj postavljanju ultimatov. "Spoštujemo študente in zato smo si dali 50 dni časa, da dosežemo dogovor glede štipendij, dela in drugih vprašanj, ki študentom omogočajo kvaliteten študij," je dodal.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na otvoritvi povedal, da je naloga študentov, da študirajo ter se zabavajo. Vendar morajo biti pri tem spoštljivi ter poskušajo najti dogovor, ki bo zadovoljil tudi njihove želje.

Sredstva za Škisovo tržnico se pridobi iz sponzorskih sredstev in prodaje pijače. Lani Zveza Škis za prireditev ni namenila denarja. Projektni načrt za letošnjo Škisovo tržnico zajema 113 tisoč evrov. Lansko leto je prireditev obiskalo okoli 20 tisoč obiskovalcev, dodaja Funkl.
Naslednje leto plačljiva?
"V primeru uveljavitve zakona o malem delu Škisova tržnica sicer obstane, vendar pa se bo morala preleviti v komercialno prireditev z vstopnino," je črno prihodnost prireditve napovedal Marko Funkl, predsednik Zveze študentskih klubov Slovenije.

“Če se dogovorimo na ostalih področjih, ki so trenutno zelo prizadeta – glede politike zaposlovanja mladih in gradnje novih študentskih domov – potem smo se pripravljeni pogovarjati tudi o urejanju študentskega dela. Dokler pa se pogovarjamo zgolj o uvajanju novega dela in ukinjanju študentskega dela, preostalih področij pa ne odpiramo, je to za nas nesprejemljivo,"
še dodaja Funkl.

  Foto: Žurnal24
Protestov se ne bodo udeležili
Kot zanimivost lahko omenimo, da se večina vprašanih obiskovalcev ne bo udeležila študentskih in dijaških protestov, ki so napovedani za 19. maj. Kot argument navajajo, da se dela preko študentskega servisa poslužujejo v manjši meri, zato to ne vpliva na kakovost in dolžino njihovega študija.

"Bolj kot ne sem za sprejetje zakona. Nekaj se mora spremeniti, saj študentje, ki delajo, jemljejo delovna mesta tistim, ki so že doštudirali," meni študent Marko iz Celja.


"Mislim, da ni dobro, da mora študent delati, da lahko preživi, in ob tem tudi študira. Mislim pa, da bi moral obstajati sistem, po katerem bi študent imel možnost, da lahko poleg študija tudi dela. Če bi bil sistem dobro narejen, to ne bi vplivalo na kvaliteto in dolžino študija," je dejal nekdanji študent Andrej Težak. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.