Našli granitne kocke in lahko vnetljivo tekočino

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ljubljanski policisti so na območju Ljubljane zasegli 15 steklenic z lahko vnetljivo tekočino in granitne kocke. V središču Ljubljane bodo jutri zaradi protesta po 15. uri zaprte nekatere ceste.
Oglej si celoten članek

Ljubljanski policisti so na območju Ljubljane, neuradno na Metelkovi, zasegli 15 steklenic z lahko vnetljivo tekočino in granitne kocke. Obvestila še zbirajo in preverjajo vse okoliščine, ki so v povezavi z najdbo, in ob tem vse, ki se bodo jutri udeležili protestov, poziva, naj protestirajo mirno. "Prav tako naj ne nasedajo provokacijam posameznikom ali skupinam, katerih cilj je izvrševanje kaznivih dejanj ali prekrškov. O nasilnih dejanjih, ki bi se lahko zgodila med protesti, naj takoj obvestijo policiste, ki bodo ukrepali v skladu z danimi pooblastili," so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana in dodali, da so jih o predmetih obvestili mimoidoči.

Odzvali so se tudi iz Metelkove

O večernem obisku kriminlistov so uporabniki AKC Metelkova Mesto v sporočilu za javnost zapisali: "V četrtek, 20. decembra 2012 med 19h in 19.40, smo opazili kriminaliste, ki so na območju AKC Metelkova mesto po rokah vrteli vrečke z nekimi steklenicami in granitnimi kockami ter jih fotografirali. Ne vemo, kako so te vrečke prišle v njihove roke in o tem ne bomo špekulirali. Vsem pa nam je jasno, da je oblast, ki je vešča ponarejanja arhivskih papirjev in izgubljanja listov s podpisi, zmožna še marsičesa drugega - tudi ustvarjanja "dokazov," če si jih zaželi. Kaže, da se je v enajstih letih od zadnjega neuspeha naučila, da je smiselno "dokaze" najprej pripeljati in jih fotografirati, preden se loti medijske kriminalizacije avtonomije in svobode, torej tistega, kar razume kot "levi ekstremizem". Želeti si in živeti avtonomijo ter svobodo, je za to oblast očitno ekstremizem, ki ga je potrebno zatreti."

Jutri pričakujte obsedeno stanje

Policija bo jutri zaradi napovedanih protestov v središču Ljubljane izvajala naloge varovanja. Zaradi varovanja objektov, za katere veljajo posebni predpisi (npr. državni zbor, vlada), bo po 15. uri zaprt  del Šubičeve ulice med Bleiwesovo in Slovensko cesto, del Prešernove ceste med Erjavčevo in Gregorčičevo ulico ter Gregorčičeva ulica do križišča z Igriško ulico.

Policija vse poziva, naj uporabljajo vzporedne ceste oziroma, da se v izogib zastojem temu delu mesta izognejo. "Prav tako pozivamo vse, da upoštevajo opozorila in navodila policije," so sporočili s PU Ljubljana.

Zbiranja neprijavljena

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič ter notranji minister Vinko Gorenak sta organizatorje jutrišnjih protestov pozvala, naj spoštujejo zakone.

"Jutrišnja zbiranja niso bila prijavljena," je dejal Pličanič. Kot pa je poudaril Gorenak, so roki za prijavo shodov že minili, organizatorje pa je vseeno pozval, naj poskrbijo za izpolnitev ostalih zahtev, kot so varnostna služba ipd.

"Dolžni so poskrbeti za javni red in mir, da ne bodo poškodovanih, dolžni so zagotoviti varovanje," izpostavlja Gorenak. Oba sta opozorila, da bi organizatorje lahko doletela kazen. 

Gorenak je dejal, da kljub anonimnosti organizatorjev nekatere vendarle lahko identificirajo. Naštel je Zvezo veteranov veteranov vojne za Slovenijo, organizacija Sever, Sviz. Dejal je, da lahko naštete smatrajo za organizatorje vsaj kar se tiče njihovega članstva, ki se bo udeležilo protestov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 46

  • 09:47 27. December 2012.

    kaj policijske pancirke,ščiti... zdržijo moljotovke??

  • 12:06 21. December 2012.

    Pa saj ti ni treba in tudi ne smeš . Pa ja ne boš proti svojmu idolu protestiral. To, ko …

  • 08:23 21. December 2012.

    "Gorenak je dejal, da kljub anonimnosti organizatorjev nekatere vendarle lahko identificirajo. Naštel je Zvezo veteranov veteranov vojne za Slovenijo, organizacija …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.