"Nasprotniki arbitraže so nevarni"

Foto: Žurnal24 meja karta bobo
Neodvisni hrvaški politični analitiki Davor Gjenero meni, da pobuda za izogibanje arbitražnemu sporazumo izredno nevarna, ker lahko poslabša položaj Slovenije.
Oglej si celoten članek

Hrvaški politični analitiki Davor Gjenero je v Delovi rubriki Gostujoče pero dejal, da se morajo nasprotniki ratifikacije arbitražnega sporazuma v slovenskem parlamentu zavedati, da je njegovo sprejetje edina realna alternativa prelaganju novih pohajanj o meji za nekaj let. Vsaka druga strategija bi pomenila nevarno poigravanje z zunanjepolitičnim položajem in interesi Slovenije.

Hrvaški analitik ocenjuje, da bi obnovitev blokade in vsiljevanje novih pogajanj glede arbitražnega sporazuma sprožila amsterdamski mehanizem. Z njim bi Sloveniji odvzeli pravico do glasu v EU in jo pahnili v resno evropsko izolacijo.

Najprej pospeševali, zdaj upočasnjujemo
Gjenero izpostavlja, da so interesi Slovenije veliko pomembnejši od vprašanja razmejitve na morju. Hkrati je Gjenero izpostavilo kontradiktornost slovenske politike, ki je pogojevala sprejetje sporazuma in vztrajala pri tem, da se ga podpiše v čim krajšem času, zdaj pa vztrajno išče načine, da bi se izognila njegovemu uresničevanju.

Hrvaška je svojo obvezo izpolnila
Hrvaška je namreč s tem, ko je sporazum že ratificirala, izpolnila svoje obveze in si s tem, ne glede na usodo dokumenta v slovenskem parlamentu, zagotovila odpravo slovenske blokade. Arbitražni sporazum, ki je posledica slovenskega političnega pogojevanja, je tudi okvir za "zamrznitev statusa quo" na meji vse do razsodbe arbitražnega sodišča. Zato je nesprejemljiva vsaka pobuda, da bi morala Slovenija hrvaško vključitev v unijo pogojevati z njenim umikom s spornih ozemelj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.