Natančnejše slikanje srca

Foto: Žurnal24 Novi CT-aparat so pospremile v uporabo ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovi
CT-aparat, ki so ga danes začeli uporabljati v ljubljanskem kliničnem centru, bo diagnosticiral natančneje in hitreje.
Oglej si celoten članek

Na Kliničnem inštitutu za radiologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so začeli uporabljati CT-aparat, ki bo omogočal natančnejše in hitrejše diagnosticiranje, z njim pa je mogoče tudi slikanje srca. Vrednost celotne investicije je po besedah generalne direktorice Darinke Miklavčič 1,8 milijona evrov, četrtina sredstev pa je bila zbrana z donatorsko akcijo.

Kot je povedal predstojnik inštituta za radiologijo Igor Kocijančič, je največja prednost CT-aparata izjemna hitrost in natančnost slikanja. Po njegovih besedah bo z novim CT-aparatom možno tudi slikanje srca, pri čemer je Kocijančič izpostavil slikanje venčnih oz. koronarnih arterij. " Novi CT-aparat dejansko združuje dve CT-aparaturi, in sicer dva izvora rentgenskih žarkov in dvoje detektorskih polj. Gre za dve aparaturi, združeni v eno," je pojasnil.

Po besedah generalne direktorice UKC Miklavčičeve je vrednost aparature same preko 1.600.000 evrov, 180.000 evrov pa je znašala oprema prostorov. V vodstvu so se za nabavo najsodobnejše aparature odločili leta 2006, z njo pa gre Slovenija v "korak s časom". Tovrstnih aparatur je v svetu okrog 300, je še pojasnila Miklavčičeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.