Nazaj na študij brezplačno

Foto: Žurnal24 Minister Gregor Golobič je napovedal, da bo v drugi polovici novembra program ob
Nacionalni program. Golobič z reformo do hitrega diplomiranja na fakultetah.
Oglej si celoten članek

Osnutek. Do 20. oktobra bo trajala javna razprava o osnutku nacionalnega programa visokega šolstva 2011–2020, ki ga je včeraj predstavilo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Izpostavljamo pet po naši presoji pomembnejših od skupno 44 ukrepov, ki jih je za zdaj pripravilo 
ministrstvo.

1. Financiranje
Država bo v celoti financirala študij na prvi (bolonjski) stopnji kadarkoli v življenju, vendar le enkrat. Prav tako bo brez šolnine druga stopnja, vendar bo moral tisti, ki je ne bo končal v času trajanja študija plus enem letu, vrniti šolnino.

2. Socialne ugodnosti
Za prvo študijsko stopnjo bo obdobje prejemanja transferjev (boni, bivanje v študentskem domu, štipendije) največ štiri leta, za drugo stopnjo pa največ dve leti. Obljubljajo tudi, da bodo do leta 2015 priskrbeli 1.500, do leta 2020 pa 4.500 novih študentskih postelj.

3. Izredni študij
Po novem bo šlo za delni študij, ki bo pomenil prilagojeno izvajanje študija v manjšem letnem obsegu, bo pa zato trajal več let. Namenjen bo posameznikom, ki se ne odločajo za redni študij.

4. Vpisna mesta
Za vpis na prvo stopnjo študija se pogoji ne bodo bistveno spremenili. Za vpis v drugo ali tretjo pa bodo odgovorne visokošolske ustanove. O vpisu bodo lahko presojale na podlagi kompetenc kandidatov in bodo lahko vpisale celo manj študentov, kot bo razpisnih mest.

5. Akademiki vs. stroka
Reforma predvideva, da bodo študentje lahko izbirali med akademsko ali strokovno usmerjenimi programi že na prvih dveh stopnjah. Na ravni izobraževalnih ustanov to pomeni, da bodo obstajale univerze in politehnike. Univerze bodo izvajale obe vrsti programov, politehnike pa le strokovne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.