Ne bo služb, bo pa žepnina

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kulturniki. Država jim bo dala 1.500 evrov. Opozorila, da to položaja ne bo izboljšalo.
Oglej si celoten članek

Naslednji petek bo ministrstvo za kulturo (MK) objavilo javni poziv, s katerim bodo  samozaposlenim v kulturi podelili žepnine v vrednosti največ 1.500 evrov bruto.

Težak položaj ostaja

"Kulturne žepnine so nov mehanizem aktivne politike MK na področju spodbujanja ustvarjalnosti in delovanja samozaposlenih," pravijo na ministrstvu. Dodajajo, da v nasprotju s preostalimi sredstvi, ki jih podeljujejo, ta denar ne bo namenjen zaključenim projektom, ki morajo biti predstavljeni javnosti, temveč pripravi ali izvedbi projektov. "V Društvu Asociacija smo mnenja, da ukrep žepnin samozaposlenim v kulturi ni optimalen in ne bo izboljšal položaja samozaposlenih v kulturi," poudarjajo v Asociaciji. "Opozarjamo, da gre pri kulturnih žepninah prvenstveno za korekcijski ukrep za nastalo škodo, ki jo povzročata nova davčna in pokojninska zakonodaja, ne pa za kulturno politično, sistemsko urejanje statusa samozaposlenih v kulturi," še pravijo v Asociaciji. Dodajajo, da bi bila drugačna interpretacija ukrepa "neetična in zavajanje javnosti na račun sistemskega slabšanja položaja prekernih kulturnih delavcev".

Denar ne bo za vse

Poziv je namenjen izključno fizičnim osebam s statusom samozaposlenega v kulturi. MK bo žepnine letos podelilo 66 umetnikom. V Asociaciji menijo, da je to premalo, opozarjajo pa tudi na zahtevna razpisna merila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 19:11 22. Januar 2014.

    PREKLETA DRŽAVA !!!! Uničili ste mi življenje !!! Banda pokvarjena lopovska !!!

  • 13:57 22. Januar 2014.

    Kdor ni sposoben preživet na trgu, pač enostavno zapre svoj status s.p. in se prijavi na borzo dela ter išče …

  • 13:53 22. Januar 2014.

    Ha ha ha, to človek ne more verjet kaj se gredo ti levičarji na vladi. Če bi v ZDA ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.