“Ne bomo le opazovali”

Foto: Žurnal24 "Vse kaže, da se bodo podjetja Uni zrušila sama od sebe. Zato ne bo treba odpove
Novi rektor UM. Napoveduje spremembe in pregled poslovanja univerze.
Oglej si celoten članek
Načrtuje neodvisno revizijo poslovanja univerze.           Napoveduje pestro poletje.                   Danijel Rebolj bo Ivana Rozmana zamenjal 5. maja. Kot aktualni mestni svetnik Mestne občine Maribor stranke Zares bo svoje mesto v mestnem svetu prepustil kolegici Janji Vidmar. Rebolj, ki na rektoratu napoveduje pestro poletje, bo takoj ob nastopu zahteval neodvisno revizijo poslovanja univerze in z njo povezanih podjetij Uni.

Že čez nekaj dni prevzamete rektorovanje Univerzi v Mariboru (UM). Izvoljeni ste bili pred meseci. Ali ste v tem prehodnem času pričakovali drugačen odnos med vami in starim rektorjem Ivanom Rozmanom?
Ne, takšen je, kot sem pričakoval. Škoda. Nekateri dogovori se niso uresničili, kot smo se dogovorili, niso me obveščali o spremembah, o načrtovanih spremembah statuta ... To je bila akcija, ki ni bila ravno plod dobrega sodelovanja.

Prav kazalo je, da se je marsikaj dogajalo zelo pospešeno. Dekanske volitve, ki so se odvijale kot po tekočem traku, pa statut ... Nekateri namigujejo tudi na dodatne nepravilnosti. Kako gledate na vse to?
To je nek odraz načina delovanja dosedanjega vodstva. Menim, da neke hude škode v teh zadnjih mesecih ni bilo. Kar je bilo narejenega, je bilo v zadnjih od štirih do šestih letih. Spremljam pa vse, kar se dogaja, kakšno stvar smo tudi preprečili in čakamo na 5. maj, ko bomo lahko prevzeli odgovornost in ne bomo samo nemo opazovali.

Koliko pogosteje vam zdaj zvoni telefon?
Nič pogosteje, je pa precej več e-sporočil, za od dva- do trikrat.

So to večinoma zaposleni ali tudi podjetja, ki si želijo sodelovanja, ko boste prevzeli rektorski stolček?
Tudi podjetja in posamezniki, ki zdaj vidijo nove priložnosti. Treba si je vzeti čas za to – kabineta še nimam.

Ste še vedno prepričani, da ne boste potrebovali vodje svojega kabineta, da boste lahko sami urejali vse zadeve?
Res sem to rekel. Morda je bilo mišljenje takšno zaradi nepoznavanja delovanja samega rektorata. Zdaj so mi svetovali, da rektor vendarle ne more vsega sam, tudi če ima tajnico. Tudi glede šoferja in službenega avta mi je bilo rečeno, da se preprosto ne izplača prodati obstoječega službenega avtomobila, ker ne bi dobili skoraj nič denarja.

V vaši najožji ekipi je že Jure Marn, ki bo prevzel delo tajnika univerze. Kako je s preostalo ekipo?
V načrtu imam sedem prorektorjev, kar se sliši veliko, ampak veliko je tudi problemov. Prorektor za izobraževanja, za znanstvenoraziskovalno dejavnost, nov je prorektor za umetnost. Pa še prorektor za finance in drugi. Imen še ne morem izdati, ker me statut veže, da bom kot rektor k predlaganju kandidatov pozval vse članice. Sam sem to že naredil, ampak ne še formalno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.