Ne boste verjeli, koliko jih vsak dan spečejo samo v tej pekarni!

Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi Foto: Saša Despot pustni krofi
Celoten postopek priprave krofa, od testa do končnega izdelka, traja tri ure, kar vključuje 10 minut mešanja, 20 minut oblikovanja ter vzhajanja in cvrtja, ki traja 2 uri in 30 minut.
Oglej si celoten članek

Čeprav jih imamo na razpolago vse leto, si jih v večini največ privoščimo v času okoli pusta. Govorimo seveda o krofih, slastnem pecivu, izdelanem iz kvašenega testa, ocvrtem v olju, polnjenem z nadevom, po navadi z marelično marmelado. In prav takšne v teh dneh na veliko pripravljajo v eni največjih pekarn pri nas. 

Foto: Saša Despot pustni krofi Ni jih lahko izdelati, še kako pomembni pri tem sta na primer temperatura in vlaga, pri katerih pecivo vzhaja. Kot nam je povedal vodja Pekarne Spar Boštjan Kos, vsako leto, preden proizvodnja zares steče, peki staknejo glave, da bi izboljšali recepturo. "Letos smo na primer zmanjšali količino kvasa," pove. 

Foto: Saša Despot pustni krofi Med letom jih ne izdelujejo in tudi zato tej priljubljeni sladici zdaj posvetijo posebno pozornost. V času pusta jih bodo dnevno spekli kar 43.000, v dveh tednih pa skupno 380.000 krofov. Za njihovo pripravo bodo porabili 17 ton moke, devet ton mareličnega polnila in dve toni sladkorja za posip.

Foto: Saša Despot pustni krofi Cvrtje poteka v fritezi napolnjeni s 1.200 litri olja pri stalni temperaturi 180 stopinj. Med cvrtjem jih dvakrat obrnejo, na koncu jih napolnijo še z marmelado.  Foto: Saša Despot pustni krofi

Celoten postopek priprave krofa, od testa do končnega izdelka, traja 3 ure, kar vključuje 10 minut mešanja, 20 minut oblikovanja ter vzhajanja in cvrtja, ki traja 2 uri in 30 minut.

Pri pripravi krofov sodeluje osem ljudi, celoten postopek pa poteka pod natančnim nadzorom pekovskega mojstra, medtem ko so čez dan izvedene tudi številne senzorične analize.   Foto: Saša Despot pustni krofi

Sparovi krofi so težki 80 gramov, v njih je 30 gramov marelične marmelade in so težji od običajnih. V vse trgovine Spar, Interspar, restavracije Interspar ter franšizne trgovine Spar Slovenija, so dostavljeni še isti dan po cvrtju. 

Foto: Saša Despot pustni krofi

Ker sledijo najnovejšim trendom, bodo v letošnjem pustnem času presenetili s prav posebno novostjo – ekskluzivnim dubajskim krofom, ki vsebuje sestavine priljubljene dubajske čokolade. Krof je polnjen s kremo iz pistacije, polit s čokolado in posipan s koščki pistacije in kadaifom.

Foto: Saša Despot pustni krofi vanda.levstik@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 21:52 18. Junij 2025.

    🍓 Vroča dekleta čakajo na vas na 👉 𝗦𝗲𝘅𝘁𝗼.𝗹𝗶𝗳𝗲

  • 12:56 26. Februar 2025.

    ok lepa reklama. samo ena slikca mal moti. ravno v času zimskih počitnic delavci ne smejo vzet dopusta. kaj pa …

  • 12:08 26. Februar 2025.

    Mlinotestovi krofi so tisti, ki so zakon. A jih ni moč dobiti po celi Sloveniji. Če govorimo o krofih, ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.