"Ne da se bogato zaslužiti in preživeti"

Foto: Profimedia Anketiranje Foto: Profimedia Anketiranje Foto: Profimedia Anketiranje
Četudi nekateri tako oglašujejo, se z izpolnjevanjem spletnih anket ne da zaslužiti za preživetje, lahko pa predstavlja dodatni evro za priboljšek.
Oglej si celoten članek

"Na spletnem panelu JazVem pošteno nagrajujemo svoje člane, nikakor pa ni res, kar oglašujejo nekateri, da se da s spletnimi anketami bogato zaslužiti in preživeti," pravi Gašper Župan iz podjetja za trženjsko svetovanje in raziskave Valicon, ki upravlja s spletnim portalom JazVem. "Definitivno pa je sodelovanje najbolje plačano kratkočasenje na spletu."

V tujini je tovrstno anketiranje že utečen način pridobivanja informacij od uporabnikov, s katerim si želijo izvajalci tržnih raziskav olajšati delo, saj se anketarjem tako ni potrebno ukvarjati z nadlegovanjem preko telefona in lahko sodelujejo tisti, ki to želijo in so za izpolnjeno anketo tudi plačani.

Tudi v Sloveniji je nekaj podjetij, ki v zameno za sodelovanje anketiranim ponujajo nagrade v obliki denarnega izplačila ali raznih kuponov in izdekov. Poleg panela JazVem, se s tem ukvarjajo tudi Mediana, Marketagent, MindTake, Ask gfk ali Odgovorim-dobim.
Foto: Profimedia Anketiranje

Točke se pretvarjajo v denar ali kupone

Za sodelovanje se je potrebno prijaviti v sistem, preko katerega dobivate pošto na elektronski naslov ter za vsako izpolnjeno anketo pridobite določeno število točk, ki jih je mogoče vnovčiti. Cene se v gibljejo med 0,5 do 1,5 evrov na anketo, odvisno od njene dolžine oz. zahtevnosti.

Če imate čas in želite na ta način več zaslužiti, je lahko problem v tem, da prihajajo ankete na vaš račun redkeje, kot bi si morda sami želeli. Agencije namreč anketirane izbirajo glede na želeni vzorec, ki ga potrebujejo.

V spletnem panelu JazVem.si imajo tako znotraj ciljne skupine 15 do 65 let v Sloveniji preko 20 tisoč aktivnih članov, v celotni regiji, ki vključuje še Hrvaško, Srbijo in BiH pa številka presega 60 tisoč.

Nagrada tri krat na leto

"Trenutno je na spletnem panelu JazVem 30 odstotkov članov od samega začetka, torej od leta 2010/11," pojasnjuje Župan. "Kljub stalnosti naših članov vseeno nenehno ciljno rekrutiramo nove člane in tako osvežujemo panel."

Sodelujoči člani z izpolnjevanjem anket pridobivajo točke, ki jih lahko tri krat na leto zamenjajo za nagrade. "Povprečno vsak član dobi eno do dve anketi mesečno, zato razmerje med številom anket in številom dobljenih točk omogoča vsakemu povprečnemu članu, da lahko najmanj enkrat na leto svoje točke zamenja za nagrado," razlaga Župan. Člani lahko k izpolnjevanju anket povabijo tudi prijatelje, s čimer za vsako anketo, ki jo le ta reši, dobijo dodatnih deset centov.

"Glavni cilj pri rekrutaciji članov je poleg demografskih značilnosti tudi motiv za sodelovanje," pojasnjuje Župan. "Panel gradimo tako, da je glavni motiv naših članom vsebinski in ne denarni, saj slednji nižajo kvaliteto panela."

Tudi za Rdeče noske ali Botrstvo

V anketi zadovoljstva, ki jo opravijo vsako leto, so ugotovili, da je njihovim članom najbolj pomembna pogostost povabil k anketi, tematika anket, primerna dolžina ter nagradni sistem.

Foto: Valicon Preverjanje zadovoljstva uporabnikov

Točke lahko sodelujoči zamenjajo za bančno nakazilo, bon za Mercator, spletno trgovino Mimovrste ali ZOOHIT, lahko pa jih tudi donirajo Rdečim noskom in Botrstvu. "V vsakem spletnem katalogu za dobrodelne namene zamenjajo za povprečno dva do tri tisoč evrov svojih točk," pojasnjuje Župan. "Ostali člani svoje točke zamenjajo za bone ali nakazilo."

Med nagradami drugih ponudnikov so poleg denarnega nakazila tudi naročnine za razne revije, modne dodatke ali predplačniške kartice, kot so PayPal ali Paysafecard.

irma.hus@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:58 26. Avgust 2015.

    ena do dve anketi mesečno?To pomeni 1 do 3 € / mesec.Na leto znesek max.36 €?Pa tolk ja štroma plačaš,ko …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.