Ne dovolijo ignorance

Foto: Žurnal24 Ne le med svetniki, tudi v javnosti je opaziti negativen odnos do izbranega imen
Iz ponedeljkove dolenjske izdaje tiskanega Žurnala: Turistična destinacija. Ime Dolenjska za Belokranjce nesprejemljivo.
Oglej si celoten članek

Metlika, Črnomelj. Sklep črnomaljskega in metliškega občinskega sveta o poimenovanju turistične destinacije, ki zajema Jugovzhodno (JV) Slovenijo, je enoten. Ime Dolenjska je za Belokranjce nesprejemljivo, izvajalci projektne skupine pa naj takoj začnejo iskati ime, ki bo vključevalo Belo krajino, ali pa najdejo rešitev v predlogu nevtralnega imena, ki bo povezovalo in ne razdruževalo.

Grafična podoba
Predlog čez nekaj dni.
Predlog celostne grafične podobe bo 16. decembra predstavljen turističnim ponudnikom Bele krajine. Če ime ne bo sprejeto, je vprašljiv nastop na januarskem sejmu Turizem in prosti čas, na katerem naj bi se JV Slovenija predstavila z imenom Dolenjska.

“Ime zavaja uporabnika”
Matjaž Pavlin, član projektne skupine sveta regije, je na novembrski seji dejal, da daljša imena v turizmu ne pridejo v poštev ter da je treba pozabiti na politiko in najti učinkovito ime.

A kot pravi Andreja Drakulič Veselič, vodja metliškega turističnoinformacijskega centra in članica upravnega odbora Turistične zveze Slovenije, postaja ime Bela krajina za turiste vse prepoznavnejše; navsezadnje je ravno Kolpa letošnja evropska destinacija odličnosti in prepoznavnost bi bilo nujno graditi na tej blagovni znamki. Po njenih besedah je Bela krajina v primerjavi z drugimi območji JV Slovenije prepoznavnejša in blagovno močnejša.

Dolenjska že zgodovinsko gledano zajema to jugovzhodno območje,” je izbiro imena zagovarjal Pavlin. Zgodovinar Janez Weiss pa je to zavrnil z besedami, da Dolenjska in Bela krajina nista (razen v upravne namene od 18. stoletja naprej) nikoli obstajali kot celota. “Zato bi bila uporaba imena Dolenjska za promocijo Bele krajine zavajanje porabnika,” je dejal Weiss, ki je tudi črnomaljski svetnik.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.