Ne interpelacija, boljša rešitev je nezapnica vladi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Nekatere politične stranke so prepričane, da je konstruktivna nezaupnica vladi boljša rešitev od postopnih interpelacij posameznih ministrov.
Oglej si celoten članek

V PS, DL in DeSUS so v odzivu na napoved predsednika SD Igorja Lukšiča, da bodo vložili interpelacijo zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, poudarili, da obstaja boljša pot, in sicer konstruktivna nezaupnica vladi. V poslanski skupini SD pa bodo interpelacijo podprli soglasno.

Predsednik DL Gregor Virant meni, da interpelacije posamičnih ministrov niso prava pot naprej. Po njegovih ocenah je prioritetno razmišljati o dogovoru za oblikovanje nove vlade in konstruktivni nezaupnici.

Tudi predsednik Desus Karl Erjavec se sprašuje, zakaj bi se mučili z interpelacijo za vsakega ministra posebej, če je pot konstruktivne nezaupnice lažja in hitrejša. Kot je poudaril, se v Desus zavzemajo za konstruktivno nezaupnico, saj je treba za rešitev nastale politične situacije doseči večino na seji državnega zbora.

Po njegovih besedah obstaja velika verjetnost, da bi lahko to dosegli na seji v začetku marca. Tudi vodja poslanske skupine Desus poudarja, da je prava rešitev "46 glasov za mandatarja". Sicer pa se bodo po besedah Jurše glede glasovanja o omenjeni interpelaciji odločili, ko oziroma če bo vložena.

"Hitrejša rešitev je konstruktivna nezaupnica"

Na Lukšičevo napoved se je odzvala tudi začasna vodja PS Alenka Bratušek. Kot pravi, imajo tudi v PS več težav z ministrom Turkom, a bi po njihovi oceni interpelacija vsakega posameznega ministra trajala predolgo. Absolutno hitrejša rešitev je po njenem mnenju konstruktivna nezaupnica, zato upa, da bodo čim hitreje našli rešitev.

Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je o vprašanju interpelacije ob robu današnjega izvršilnega odbora SLS povedal, da bodo v stranki vsako aktivnost presojali v luči čim prejšnjih predčasnih volitev. "Ne vem, če to pelje k hitrejšim predčasnim volitvam. Ne vem, če je to rešitev. Najbrž so kakšne hitrejše," je dejal Žerjav.

Interpelacija bo spisana do torka

Kot je na novinarski konferenci dejal Lukšič, bo SD zoper omenjeno interpelacijo najverjetneje vložila do torka, še pred tem pa bo skušala za interpelacijo dobiti podpise drugih strank. Po Lukšičevih besedah želijo z interpelacijo med drugim tudi "izmeriti", ali v DZ obstaja še "kakšna drugačna večina", ki se do danes ni izkazala še na nobenem glasovanju.

Minister Turk se je na napovedano interpelacijo odzval na družbenem omrežju Twitter. Kot je zapisal, zdaj ne bo samo strelovod, pač pa "še poskusni zajec za oceno podpore vladi". V SDS pa so napoved interpelacije ocenili kot "škodljivo igračkanje neodgovornih".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:46 19. Februar 2013.

    alenka se je javila..rešeni smo. Krize je konec!! Kako sem zdaj srečen ,ko je alenkica spregovorila...Kdo sploh njo sprašuje za …

  • 07:28 13. Februar 2013.

    vsi skupaj ste eni reveži

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.