NE Krško znova obratuje

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Ob treh zjutraj so Nuklearno elektrarno Krško vnovič vključili v omrežje. Izključena je bila teden dni.
Oglej si celoten članek

"Ob 3. uri ponoči, je bila Nuklearna elektrarna Krško ponovno priključena na elektroenergetsko omrežje," so sporočili iz elektrarne.

"Nenadna izguba napajanja ob zaustavitvi 23. marca je za vso sekundarno opremo pomenila dodaten stres, ki je pustil določene posledice na opremi. Po natančnem pregledu so bila ugotovljena odstopanja na oljnem sistemu za tesnjenje električnega generatorja, oljnem sistemu motorja reaktorske črpalke, oljnem sistemu turbinskih ležajev in sistemu za predgrevanje sekundarne napajalne vode," razlagajo.

"Posledice na opremi materialno niso bile velike, je pa njihovo odpravljanje zahtevalo svoj čas. Po uspešno odpravljenih odstopanjih, so se lahko pričele aktivnosti za ponovno priključitev elektrarne na omrežje," so še zapisali na spletni strani in poudarili, da "dogodek ni imel vpliva na ljudi in okolje."

Nuklearka se je pred tednom dni zaustavila zaradi izrednega dogodka, napake na daljnovodu.

Na cenah elektrike se ne bo poznalo
Ker so odkrili napake, so sicer že pred tem napovedan ponovni zagon odložili za nekaj dni odložili. Očitno pa je uprava za jedrsko varnost po včerajšnjem pregledu le dala zeleno luč.

Medtem ko so nam iz nuklearke včeraj zatrjevali, da je šlo le za sanacijo posledic izredne zaustavitve, iz uprave za jedrsko varnost prihajajo informacije, da je bilo treba odpraviti tudi nekaj nepravilnosti, ki so se nakazovale že pred zaustavitvijo.

Električne energije naj bi bilo v času izključitve na mednarodnem trgu sicer dovolj, tako da se cena elektrike ne bo dvignila, je poročal Radio Slovenija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.