"Ne moremo se iti ekskluzivne medicine"

Foto: Žurnal24 Na čakalni listi za novo ledvico je trenutno 99 bolnikov. (Foto: iStockphoto)
Slovenija je po uspešnosti operacij visoko, po številu presajenih organov pa pada na evropski lestvici. Zavod Transplant se zavzema za združitev kakovosti in kvantitete.
Oglej si celoten članek

Danes v Sloveniji obeležujemo 40. obletnico prve presaditve ledvice in prve kronične hemodialize. Od leta 1970 so pri nas uspešno presadili 862 ledvic. Na splošno število presaditev ledvic v razvitem svetu stagnira. Prof. dr. Aljoša Kandus iz ljubljanskega kliničnega centra glavni vzrok vidi v pomanjkanju darovalcev. "Zelo verjetno je, da bi se naše sedanje zelo dobro preživetje transplantiranih ledvic in prejemnikov poslabšalo in približalo preživetju v Evrotransplantu (ET), če bi povečali število čakajočih z večjo permisivnostjo vključevanja na seznam," pojasnjuje.

Če razviti svet zmore večje število, bo pač zmogla tudi Slovenija in se potrudila, da ohrani to kakovost.
prim. Danica Avsec, direktorica Zavoda Transplant

Z njim se ne strinja prim. Danica Avsec, direktorica Zavoda Transplant. Kot pravi, je Slovenija nad evropskim povprečjem, kar se tiče uspešnosti preživelih organov, a je treba povečati tudi število bolnikov na seznamih. Na vprašanje, zakaj so čakalni seznami trenutno premajhni, odgovarja, da gre za kompleksen sistem. "Stvar klime, spodbude, ki jo bo treba iz kliničnih krogov dati bolnikom, da se začnejo zavedati, da so rezultati dobri," dodaja.

Avščeva opozarja, da je v življenju pomembna kakovost, pa tudi dostopnost. "Ne moremo se iti neke ekskluzivne medicine in za peščico ljudi. Seveda stremimo k odličnim rezultatom, a tudi k večji kvantiteti v obojem," opisuje po njenih besedah glavno nalogo. "To je naša naloga. Ne na račun kakovosti, na račun ustreznih pristopov."

Od leta 1970 do 31. oktobra 2010 so presadili 862 ledvic, od tega jih je bilo 15 odstotkov sorodniških, torej od živih darovalcev. Letos so do 31. oktobra presadili 52 ledvic. Dva bolnika sta poleg nove ledvice hkrati dobila še prvi novo srce, drugi pa trebušno slinavko.

Manj presajenih organov kot v ET
Prva presaditev pri nas je bila opravljena leta 1970. Leta 1998 je bila vzpostavljena nacionalna transplantacijska mreža, ki se je leta 2000 vključila v Evrotransplant (ET). Z vključitvijo vanj je Slovenija lahko začela medsedbojno izmenjavo organov umrlih darovalcev, kar prinaša več prednosti. "Imunološka skladnost med darovalcem in prejemnikom je v zadnjem desetletju boljša kot pred letom 2000," je zapisal Kandus. "Skrajšal se je čas čakanja do transplantacije. Približno polovica bolnikov na presaditev čaka manj kot leto dni."

Kratek čas čakanja na presaditev Mojca Lorenčič iz Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije ocenjuje kot posledico kratke čakalne liste, saj je trenutno darovanih ledvic glede na število čakajočih bolnikov dovolj. Lorenčičeva ocenjuje, da je premalo bolnikov na čakalni listi. "Vedeti je treba tudi, da so rezultati zdravljenja s presaditvijo ledvice v Sloveniji odlični; zato bi si želeli, da bi bilo na čakalni listi čim več bolnikov, saj bi bilo s tem več bolnikov presajenih in torej več bolnikov deležnih tega zelo kakovostnega zdravljenja," poudarja Lorenčičeva.

Med bolniki s kronično odpovedjo ledvic jih ima v Sloveniji četrtina presajeno ledvico, kar je manj kot v Avstriji, kjer ima presajeno ledvico skoraj polovica teh bolnikov. Leta 2009 je 43 ledvičnih bolnikov dobilo novo ledvico, kar Slovenijo uvršča na 15. mesto med 34 državami, kar je tri mesta niže kot leta 2008. Po podatkih Sveta Evrope je najuspešnejša Španija, kjer je 34,35 darovalcev organov na milijon prebivalcev, kažejo podatki Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

Po številu presajenih ledvic je Slovenija še nižje na lestvici, na 23. mestu. Presadili smo 21,5 ledvice na milijon prebivalcev, najuspešnejša Portugalska pa kar 50,09 ledvice na milijon prebivalcev.

Težave na drugih področjih
"Ledvični bolniki imamo v Sloveniji na voljo kakovostno zdravljenje z dializo in presaditvijo ledvice, če se bolnik odloči za to možnost," pravi Lorenčičeva. Večje težave imajo bolniki pri iskanju zaposlitve, saj predvsem mladi dializni in transplantirani bolniki, ki se pred odpovedjo ledvic niso uspeli zaposliti, le s težavo najdejo zaposlitev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.