Ne pozabite, da vam pripada dodaten dan dopusta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Starši prvošolcev lahko na prvi šolski dan koristijo dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo otroka v šolo.
Oglej si celoten članek

Prvi šolski dan je prav poseben za vse, ki prvič prestopajo prag osnovne šole in njihove starše. Slednji lahko izkoristijo možnost, ki jim jo nudi Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1). Zakon namreč zaposlenim staršem zagotavlja pravico do plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva otroka, ki vstopa v prvi razred. Pravica pripada obema staršema.

Pravica velja za vse delavce, ne glede na vrsto dejavnosti ali sektorja, v katerem delajo.

 

Zaposleni morajo delodajalcu predložiti ustrezno dokazilo, kot je na primer potrdilo o šolanju, iz katerega je razvidno, da bo otrok obiskoval prvi razred. Delodajalec pa je, skladno z ZDR-1, delavcu dolžan omogočiti odsotnost z dela.

 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:49 25. Avgust 2022.

    če bi bila država pametna bi prvi šolski dan naredila na nedeljo. zdej pa poglejte kolk je prvošolcev in če …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.