Ne stavka; manj kazni

Foto: Žurnal24 Stavkovni odbor, ki ga vodi Dušan Miščevič (na fotografiji levo), bo vprašanje,
Jesenska stavka. Policisti bi protestirali tako, da prekrškarjem ne bi pisali kazni.
Oglej si celoten članek

Stavke. Policisti se bodo, če bo vlada enostransko znižala plače v javnem sektorju, raje kot za stavko odločili za protest, ki je učinkovitejši. “Policist ima možnost, da namesto kazni izreče le opozorilo. Če se to dela pri večji masi in kontinuirano, pomeni to manjši prihodek v državno blagajno,” pojasnjuje predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič.

Zagotovim lahko, da bo ta protest v minimalni meri prizadel državljane, maksimalno – finančno – pa vlado,” dodaja. Policisti so med takim enodnevnim protestom, ki je bil novembra lani, napisali za od 150 do 200 tisoč evrov kazni manj kot sicer.

Ob protestu bodo policisti razmislili, ali so še tako motivirani, če jim vlada niža plačo za več kot deset odstotkov.
Zoran Petrovič iz Sindikata policistov Slovenije

Vladi dajo dva dneva
Prava stavka je, če stavkamo do izpolnitve stavkovnih zahtev. Mislim, da vlada take stavke ne bi zdržala več kot dva dni,” meni Dušan Miščevič, predsednik stavkovnega odbora, ki ga je ustanovilo 21 sindikatov javnega sektorja.

Stavkovni odbor bo danes zaposlene v javnem sektorju pozval, naj se izrečejo, ali se strinjajo s predlaganimi ukrepi vlade, ki predvidevajo 11-odstotno znižanje plač. Na podlagi zavrnitve vladnih predlogov se bo stavkovni odbor odločal o novih ukrepih. Najverjetnejši ukrep bo stavka, ker preostali ukrepi niso produktivni,” razlaga Miščevič.

Iskanje kompromisa
Stavko jemljemo skrajno resno,” pravi Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata učiteljev Sviz. Glavni odbor Sviza se bo jutri sestal na izredni seji. “Najprej moramo izčrpati vse možnosti kompromisa,” poudarja Štrukelj. Sviz je doslej stavkal največkrat, sedemkrat. “Če kompromisa ne bo, bi morali iti v generalno stavko v javnem sektorju,” pove Štrukelj.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.