Ne streljajo, le odganjajo

Foto: Žurnal24 “Država bi morala preprečiti tako škodo na vodah, kajti zdajšnje stanje je počas
Pojedo večino rib, ki jih v Savo Bohinjko vložijo ribiči. Dovoljenje za odganjanje so letos dobili pozno.
Oglej si celoten članek
Zmanjšanje populacije
Evropski parlament. V Evropi je po ocenah strokovnjakov 1,8 milijona kormoranov in ni države, v kateri teh ptic ne bi bilo. Na leto pojedo okoli 360 tisoč ton rib, kar je skoraj celotna proizvodnja ribogojnic v Evropski uniji. Konec leta 2008 je o tej problematiki razpravljal Evropski parlament in sprejel odločitev, da je treba populacijo kormorana zmanjšati.

Trinajstčlanska stalna ekipa Ribiške družine Bled (RDB) vsako dopoldne in popoldne na vsaj petih točkah ob Savi Bohinjki odganja kormorane. Predsednik družine Samo Novak je dejal, da če tega ne bi počeli, bi jim pojedli vse ribe, ki jih v enem letu vložijo v to reko.

Jate kormoranov se na Gorenjskem zadržujejo od konca septembra do začetka aprila, zato se v tem obdobju stalni ekipi pridružijo preostali člani društva. “Gospodarska škoda je katastrofalna. Če ni odvračanja ptic, je lahko vodotok osiromašen tudi do 90 odstotkov ribje populacije. V šestih mesecih pojedo v vodah RDB 6,3 tone rib, kar je skoraj celoten letni vložek v našo ribolovno vodo, ki po tržni ceni znaša okoli sto tisoč evrov,” je pojasnil Novak. Količino rib, ki jih morajo na leto vložiti, določi država v gojitvenem načrtu, in je za RDB štiri tone potočnih postrvi, prav toliko šarenk, 1,5 tone lipanov in 200 sulcev. “Če od nas to zahteva, pričakujemo, da bo kaj storila, da bomo te ribe v reki lahko tudi ohranili. Sicer namreč ne sledimo gojitvenemu načrtu, ob prazni reki pa poleg tega ne moremo ničesar zaslužiti, da bi lahko državi plačali koncesnino, ki je je na leto za dobrih 14.700 evrov,” je poudaril.

6 ton rib pojedo kormorani v pol leta v Savi Bohinjki.

Letos še brez pritožbe
Ribiči opozarjajo na nelogičnost meril, saj se v primeru kormoranov ščiti živalska vrsta, ki na tem območju ni avtohtona. Na vseh mostovih na Savi Bohinjki imajo tako imenovane odvračalne točke, RDB pa odganjanje kormoranov na leto stane okoli pet tisoč evrov. Poleg tega morajo za odvračanje vsako leto pridobiti dovoljenje okoljskega ministrstva. Letošnje so prejeli šele 25. oktobra, velja pa do konca februarja. “A težava ni le v poznem prejetju, temveč tudi v tem, da se nanj pritožuje društvo za opazovanje ptic Slovenije. Lani se je pritožilo vsakič, ko je bilo izdano dovoljenje, in s tem onemogočili odganjanje kormoranov. Upam, da bo letos bolje, saj se še niso pritožili, smo pa z društvom sprejeli načelni dogovor,” je povedal Novak. Ribiči kormoranov, kot so poudarili, ne streljajo, temveč izključno odganjajo, in pričakujejo, da jim bo država tisto, kar jim predpisuje, tudi omogočala izvajati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.