"Ne zagovarjamo trpanja otrok v oddelke"

Foto: IFP
Foto: IFP
Na ministrstvu za izobraževanje so se danes prvič po objavi predloga sprememb zakona o vrtcih sestali predstavniki združenja ravnateljev vrtcev in osnovnih šol, skupnosti vrtcev, združenja staršev, združenja občin in skupnosti občin.
Oglej si celoten članek

Kot je na novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) Mojca Škrinjar, so predstavnikom stroke na sestanku predstavili predlog sprememb na področju predšolske vzgoje oziroma zakona o vrtcih in povedali, da so "odprti za pogovore in da ni problema spremeniti karkoli v tem predlogu do okvira, ki je občinam potreben".

Na ministrstvu bodo po njenih besedah zagovarjali strokovne rešitve in ne rešitve trpanja otrok v oddelke, še zlasti tam, kjer ne dosegajo prostorskih normativov.

"Zagotovo pa je vse drugo odprto. Kakršnekoli predloge bodo dali in bodo strokovni, smo jih pripravljeni umestiti v zakon o vrtcih," je poudarila Škrinjarjeva in dodala, da so se dogovorili za srečanje v naslednjem tednu. Predlog sprememb zakona o vrtcih so poslali tudi sindikatom z željo, da se, kot je dejala Škrinjarjeva, usedejo za skupno mizo in se o tem pogovarjajo.

"Ravno tako, kot smo se danes usedli z vsemi akterji in jim ta predlog predstavili, smo se pripravljeni pogovarjati s sindikati in skupaj poiskati rešitve, ki bi bile boljše in bi imele vsaj približno enake proračunske učinke," je povedala in dodala, da so se pripravljeni pogovarjati in sodelovati pri iskanju rešitev v širšem okviru javnega sektorja.

Ob tem je Škrinjarjeva predstavila glavne spremembe na področju vrtcev, ki se umeščajo v predlog zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Gre za spremembe standardov in normativov oz. povečanje delovnih obveznosti vzgojiteljev in njihovih pomočnikov ter povečanje števila otrok v oddelkih.

Predlog zakona za uravnoteženje javnih financ občin, ki ga pripravlja ministrstvo za pravosodje in javno upravo, pa je sicer predstavil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje in javno upravo Helmut Hartman.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:55 29. November 2012.

    Šoloobveznih že mogoče, ampak to je bilo v enem drugem času, ko so otroci še spoštovali učitelja. Zdaj jim grozijo …

  • 15:26 29. November 2012.

    Na Kitajskem je po šolah v enem razredu 600 učencev,toliko v razmislek.?Pri nas pa naj se skupini 15,20 ali 25 …

  • 15:26 29. November 2012.

    Na Kitajskem je po šolah v enem razredu 600 učencev,toliko v razmislek.?Pri nas pa naj se skupini 15,20 ali 25 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.