Ne zaradi videza, zaradi zdravja

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Debelost. V slovenjgraški bolnišnici bolezensko čezmerno telesno težo operirajo rutinsko.
Oglej si celoten članek

"Po operacijah, ki jih opravljamo zaradi bolezenske čezmerne teže, se pacientom ne izboljša le kakovost življenja, ampak tudi njihova samopodoba," pravi predstojnik oddelka za splošno in abdominalno kirurgijo Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Vladimir Topler. Tu od leta 2005 vsako leto opravijo okoli 160 tovrstnih posegov, do marca letos pa so jih skupaj našteli natanko 1.000.

Vse več debelih ljudi

Debelost je danes zelo resen zdravstveni in ne zgolj estetski problem. Pravzaprav smo v Evropi, kot pravi vodilni specialist na področju bariatrične kirurgije Branko Breznikar, priča pravi pandemiji debelosti. "Kar 80 odstotkov pacientov je žensk, vsi pa se srečujejo še z drugimi zdravstvenimi težavami: od povišanega sladkorja in holesterola ter pritiska v krvi do astme in pogostih glavobolov," pravi Breznikar.

Med najcenejšimi v Evropi

Tovrstna operacija – nekaj, a precej manj kot na Koroškem jih opravijo tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana – pri nas stane 7.000 evrov in je med najcenejšimi v Evropi, strošek pa krije zdravstvena zavarovalnica. Ker pacienti po operaciji ne potrebujejo več inzulina in drugih zdravil, to dolgoročno pomeni prihranek, strošek pa se povrne že v dveh letih. Zaradi ugodne cene se za operacijo pri nas odločajo tudi tujci, ki pa so samoplačniki. Pred operativnim posegom se z vsakim pacientom ukvarja ekipa strokovnjakov, od dietetika, endokrinologa, gastroenterologa, anesteziologa do psihologa, ki tudi odločajo o vrsti zdravljenja. Operacija je vedno skrajna možnost.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.