Ne zavedamo se odgovornosti v tujini

Foto: Žurnal24 main gorsko reševanje
Slovenci se premalo zavedamo odgovornosti v času potovanj v tujini, menijo na planinski zvezi. Starosta slovenskega alpinizma opozarja neizkušene, naj se še nekaj časa izogibajo visokogorja.
Oglej si celoten članek

"V hribih je še vedno veliko snega in tudi plazovi niso izključeni. V visokogorju je te dni na novo padlo 60 cm snega. Kar je višje od 1500 metrov, je še nevarno, tako da se neizkušeni naj raje zaenkrat izogibajo visokih hribov," nam je dejal Tone Škarja.

Slovenci se še vedno premalo zavedamo odgovornosti v času potovanj v tujini. Nizka pa je tudi stopnja ozaveščenosti in informiranosti glede možnosti zavarovanj.
PZS

Škarja se je sicer s še enim predstavnikom Planinske zveze Slovenije (PZS) Matjažem Šerkezijem udeležil posveta na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ), kjer je bil poudarek na odpravah v tujino.

Dodatno opozorilo na zavarovanje
Največ je bilo govora o uskladitvi postopkov pri morebitnih reševanjih v tujih gorstvih in obojestranski pomoči pri različnih zapletih v tujini v času alpinističnih odprav in trekingova. V ta namen bodo pripravili zloženko s primeri možnih zavarovanj v okviru PZS, MZZ pa je že izdal obrazec s podatki o potovanju v tujino. Ta bo za tiste, ki se odpravljate v tujino, bistveno olajšal postopek pridobivanja pomoči pristojnih organov v primeru zapletov.

Foto: Žurnal24

Na vprašanje, ali pri odpravah posameznikov prihaja do številnih zapletov v tujini, nam je Škarja odgovoril, da "z alpinisti nimajo problemov, saj ti težave rešujejo sami."

Obenem pa na PZS svetujejo še, naj se posamezniki v primeru zapletov obrnejo zgolj na to pristojne organe ter naj se izogibajo medijem v primeru nesreče.

"Mediji so ovirali reševalno akcijo še povsod, kjer so klicali ponesrečence, katerim se je takrat spraznil telefon. To je bilo pri Kozjeku in pri Humarju, ki sta imela nato izpisane telefonske številke, ki jih prej nista imela," nam je dejal Škarja.

Na dejstvo, da so številni mediji v času nesreče res povzročili že precej škode z neprestanim klicarjenjem, je že pred časom po vrnitvi z odprave na Mustagh Tower opozoril tudi Dejan Miškovič. Somnimo, Kozjek je izgubil življenje ravno na tej odpravi, saj se je pod njim odlomila snežna plast, zaradi česar je padel čez steno.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.