Ne želijo "medijskega trušča"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ministrstvo za zdravje in zdravniški sindikat Fides bosta danes nadaljevala pogajanja o spremembah kolektivne pogodbe za zdravnike.
Oglej si celoten članek

Tako na ministrstvu kot v Fidesu o podrobnostih predlogov, s katerimi bodo sedli za pogajalsko mizo, niso želeli govoriti. Dogovorili so se namreč, da si bodo prizadevali za pogajanja s čim manj medijskega trušča.

Sporazum o začasni zamrznitvi stavke zdravnikov, ki sta ga 5. decembra podpisala ministrica Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, je odprl vrata nadaljevanju pogajanj o kolektivni pogodbi. Do dvotedenske stavke v novembru je prišlo potem, ko ministrstvo in Fides tudi po več krogih pogajanj, ki so se začela v marcu, nista prišla do dogovora.

Pričakujejo višje osnovne plače

Najtrši oreh pogajanj je bil in ostaja tarifni del kolektivne pogodbe. V Fidesu pričakujejo izboljšanje osnovne plače. Prav tako si želijo, da bi lahko zdravniki z napredovanji presegli 57. plačni razred, česar zdaj ne morejo. Predlagajo tudi drugačno napredovanje v nazive, posodobitev dodatkov za posebne pogoje dela in spremembe glede dopustov. Foto: Anže Petkovšek Milojka Kolar Celarc

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo pogajanja o tarifnem delu, to je naboru zdravniških delovnih mest in njihovem vrednotenju, potekala v skladu s sklenjenim dogovorom med vlado in sindikati javnega sektorja. "Pred nadaljevanjem pogajanj bodo pridobljena tudi ponovno vladna pogajalska izhodišča v tem delu," so dodali.

Za manj bolnikov na enega zdravnika

Sporazum o začasni zamrznitvi stavke govori tudi o potrditvi standardov in normativov za zdravnike iz modre knjige ter o možnosti nagrajevanja zdravnikov, ki bodo za več kot 30 odstotkov presegli normative. Modra knjiga sicer določa bistveno manj opredeljenih bolnikov na enega družinskega zdravnika od zdajšnjega povprečja.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.