Necepljeni bodo morali zdravljenje plačati sami

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Če otroka ne boste cepili proti bolezni, za katere je cepljenje obvezno, boste, če bo za to okužbo zbolel, stroške zdravljenja krili sami.
Oglej si celoten članek

Med pravice, ki izhajajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja glede na predlog zakona o zdravstvenem in zdravstvenem zavarovanju, po novem ne bi več sodila pravica do povračila stroškov za zdravljenje okužbe, če boste cepljenje proti njej zavrnili. 

To je predvideno v 45. členu zakona, ki se nanaša na izločene zdravstvene pravice. Ministrstvo je opredelilo 17 pravic, ki ne sodijo v pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, V 12. točki navajajo, da med izločene pravice spada tudi pravica do kritja zdravstvene oskrbe za bolezen, ki je posledica opustitve cepljenja.   Foto: MZ zakon, cepljenje

Obvezna cepljenja za otroke v Sloveniji so cepljenja proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa b, otroški paralizi, ošpicam, mumpsu in rdečkam in  hepatitisu B. 

Bi starši plačali tudi urgenco in zdravljenje v bolnici?

Foto: Žurnal24 Otroci koprskih vrtcev bodo v četrtek preganjali strah pred zdravniki, cepljenje Uveljavitev te določbe zakona bi torej v praksi pomenila, da bi morali starši sami plačati zdravstveno storitev, ki bi bila potreba, če otrok zboli za katero od naštetih bolezni pa proti njej ni bil cepljen za to pa tudi ni obstajala zdravstvena indikacija, kar bi lahko pomenilo tudi, da bi morali plačati intenzivno nego v bolnišnici po morebitnem zapletu otroka, ki zboli za mumpsom, rdečkami, oslovskemu kašlju ...

Opustitev le iz določenih zdravstvenih razlogov

V Sloveniji je opustitev cepljenja v skladu z veljavno zakonodajo namreč možna le iz medicinskih razlogov. Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB) razloge za opustitev ali odložitev cepljenja določa v 22. a členu: "Zdravnik, ki opravlja cepljenje, mora s pregledom osebe, ki se cepi, in vpogledom v njeno zdravstveno dokumentacijo ugotoviti morebitne razloge za opustitev cepljenja, zaradi  katerih bi se zdravstveno stanje osebe lahko trajno poslabšalo." Med razlogi za opustitev cepljenja so alergija na sestavine cepiva, resen nezaželen učinek cepiva po predhodnem odmerku istega cepiva, bolezen ali zdravstveno stanje, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

Foto: Saša Despot zdravje Ministrstvo spremembo obveznosti cepljenja napoveduje že štiri leta, doslej še nič

Ministrstvo za zdravje že od leta 2013 napoveduje skorajšnjo spremembo zakona o nalezljivih boleznih, s katero cepljenje ne bi bilo več obvezno, pač pa priporočljivo. Sprememba zakona je bila v normativni program vlade uvrščena že leta 2014. Na ministrstvo za zdravje smo ponovno naslovili vprašanja, kdaj bo zakon o nalezljivih boleznih spremenjen v tej smeri. Ko prejmemo odgovore, jih bomo objavili.

Precepljenost sicer iz leta v leto upada. 

Foto: NIJZ precepljenost Foto: NIJZ precepljenost

 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 93

  • 11:04 28. Januar 2017.

    Da vidim kolko trollov se bo oglasilo. :)

  • 11:04 28. Januar 2017.

    Breaking!! New published study (This week: 1/23/17) from Italy shows vaccines contaminated with undeclared micro and nano-sized particles!<br /><br />What …

  • 19:30 25. Januar 2017.

    Če bi dodal še obvezno psihiatrično zdravljenje za nekatere s takšnimi potrebami, grem še na referendum :P<br /><br />Krvodajalstvo: šment? …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.