NEK bo počivala do jutri

Foto: Žurnal24 nek, jedrska elektrarna, kr%C5%A1ko
Nuklearna elektrarna Krško (NEK), ki se je dopoldan zaradi napake na daljnovodu po šestih letih prvič nenapovedano ustavila, bo v omrežje predvidoma priključena v četrtek popoldan.
Oglej si celoten članek

Tehnični direktor NEK Predrag Širola je za STA pojasnil, da s strokovnjaki Elesa še vedno iščejo napako na električni zaščiti v stikališču nuklearke, ki je povzročilo nenadni izpad 380-kilovoltnega daljnovoda proti Zagrebu.

Če jim bo napako uspelo odpraviti še danes, bodo nuklearko vnovič zagnali v četrtek, v najboljšem primeru 24 ur po njeni stabilizaciji, v četrtek zvečer pa jo bodo vrnili v omrežje, je dodal Širola.

Elektrarna je trenutno v vroči pripravljenosti. To pomeni, da bo po tem, ko bodo našli in odpravili odstopanje, ki jo je zaustavilo, pripravljena za zagon, ki pa terja svoj čas, je še pojasnil.

Zaradi današnjega dogodka se je oglasil tudi vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christian Strache, ki je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug zahteval dokončno zaprtje krške nuklearke. Da NEK deluje na potresnem območju, je zanj neodgovorno dejanje, ki za Avstrijo predstavlja neprestano grožnjo.

Stabilna v eni uri
"Nenormalni dogodek je trajal slabo uro, potem pa se je vse stabiliziralo in elektrarno so priključili nazaj na daljnovod," nam je povedal Andrej Stritar iz Uprave za jedrsko varnost.

O zaustavitvi poročajo tudi hrvaški portali. Eden od njihovih bralcev je stanje komentiral kot "resno" in objavil skeč o NEK iz serije Top lista nadrealista. Skeč je v hrvaškem jeziku.

"NE Krško je ob 12:15 objavila prenehanje nevarnosti. Elektrarna je v stanju varne zaustavitve in ugotavljanja vzroka izpada elektrarne," so sporočili tudi iz ministrstva za okolje.

Ustavila jo je napaka na daljnovodu
"Po trenutno dostopnih podatkih je prišlo do nenadnega izklopa na daljnovodu, zaradi česar se je samodejno zaustavila," so nam povedali v elektrarni.

"Elektrarna je v stanju varne zaustavitve," nam je zatrdila Ida Novak Jerele iz NEK.

"Ob 10.30 je prišlo do samodejne zaustavitve. Po trenutno dostopnih podatkih je bil vzrok zaustavitve nenadni izklop 380 kV daljnovoda proti Zagrebu. V skladu z načrtom zaščite in reševanja je bil razglašen nenormalni dogodek – stopnja nič. O dogodku so bili obveščeni pristojni organi v okolju," so zapisali na spletni strani.

"Brez vplivov na okolje"
"Elektrarna je v stanju varne zaustavitve in brez vplivov na okolje. Takoj, ko bodo znane vse podrobnosti, elektrarna načrtuje ponovni povratek na omrežje," so še zapisali na spletni strani elektrarne.

Po katastrofi na jedrski elektrarni v japonski Fukušimi številne evropske države preverjajo varnost jedrskih elektrarn, mnoge pa jih tudi zapirajo oziroma odlagajo začetek gradnje novih.

Omrežje že čaka na NEK
Prišlo je do istočasnega izpada NEK in vseh naprav, ki povezujejo ta objekt z elektroenergetskim sistemom Slovenije, so izpad pojasnili na Elektru Slovenije. Izpad ni povzročil prekinitve napajanja odjema v Sloveniji, izpadla proizvodnja pa je bila do 12. ure nadomeščena z aktiviranjem minutne rezerve, ki so jo v Elesu za ta namen zakupili novembra lani za leto 2011 tako v Sloveniji kot v tujini.

Od 12. ure dalje skladno s sklenjenimi pogodbami nadomestno električno energijo za slovenske potrebe zagotavlja lastnik slovenskega dela NEK, družba GEN Energija. Po ugotovljenem vzroku izpada je Eles napravo v razdelilni transformatorski postaji, ki je povzročila napačen ukaz, izločil iz obratovanja in omogočil delovanje NEK prek sistema tokovne zbiralnice G1 v isti razdelilni transformatorski postaji.

Elektroenergetsko omrežje Slovenije je bilo ob 13.13 pripravljeno za takojšnje ponovno sinhronizacijo NEK v omrežje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.