Nekatere kazni tudi nižje?

Foto: Žurnal24 Fotografija je simbolična. (Foto: Policija)
V državnem zboru sprejeli zakon o motornih vozilih, ki je del svežnja nove prometne zakonodaje.
Oglej si celoten članek

"Zakon prinaša kar nekaj novosti, ki bodo pomenile prijaznejše rešitve za državljane,“ pravi državni sekretar na prometnem ministrstvu Igor Jakomin. Posebne razprave ta del nove zakonodaje, ki bo sicer sestavljena iz štirih zakonov, ni bil deležen. Med drugim sicer prinaša spremembo, da bo potrebna obvezna odjava vozila pri spremembi lastništva.

Danes so v DZ sprejeli zakon o motornih vozilih, o ostalih treh zakonih, ki bodo urejali to področje, bodo dokončno odločali v ponedeljek.

Ostali trije zakoni so bili deležni burnejše razprave, zlasti tisti del, ki naj bi urejal zvišanje glob. Pri tem je SDS predlagal, da se kazni za prehitro vožnjo ne bi zviševale do julija 2013. Večina poslancev se z njihovim predlogom ni strinjala.

Nova zakonodaja naj bi sicer zniževala kazni za prekrške, ki bistveno ne vplivajo na varnost cestnega prometa, ter strožje sankcionira voznike, ki so zaloteni pri storitvi prekrškov, neposredno povezanih z najhujšimi posledicami prometnih nesreč.

Za teorijo krajši čas
Precej časa so poslanke in poslanci namenili vzgoji obnašanja v prometu; zakon o voznikih se osredotoča predvsem na vzgojo in usposabljanje udeležencev v prometu, posebni ukrepi bodo veljali za povratnike prometnih kršitev in prenovo področnih kontrolnih zdravstvenih pregledov.

Na cestah ne ubija hitrost, ampak objestnost, ki se jo da s pravilnim izobraževanjem preprečiti, vendar ne na račun zaslužkarstva.
Zmago Jelinčič, SNS

Prenove se bodo dotikale tudi avtošol; teoretično usposabljanje v šolah vožnje naj bi se s sedanjih 40 znižalo na 20 ur, zakon pa daje tudi možnost izbrisa kazenskih točk osebam, ki se udeležujejo programa vadbe varne vožnje ali enega izmed rehabilitacijskih programov.

Jakomin izpostavlja tudi zdravstvene preglede s svetovanjem pri osebnem zdravniku, ki so namenjeni voznikom, ki vozijo pod vplivom alkohola, ter tako imenovane rehabilitacijske programe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.