Nekateri CSD so naredili 20-krat več kot drugi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V prvih treh mesecih po uvedbi e-sociale so ponekod zaposleni na centrih za socialno delo izdali po 20 odločb na dan, drugod pa le eno.
Oglej si celoten članek

Med centri za socialno delo (CSD) so bile v prvih treh mesecih po uvedbi nove socialne zakonodaje ogromne razlike v hitrosti. V nekaterih je posamezen uslužbenec izdal 20 odločb na dan, v najmanj uspešnem pa le eno.

Največ odločb so izdali v CSD Pesnica, Kočevje, Ljubljana Center, Dravograd in Kamnik, najmanj pa v Radljah ob Dravi, Grosupljem in Metliki.

"Bilo je oddelanih tudi nekaj nadur," je med drugim izpostavila Adela Postružnik, direktorica rekordnega CSD iz Pesnice. A teh so kljub rekordnemu številu izdanih odločb oddelali manj od povprečja, ki je 56 ur na uslužbenca v treh mesecih. V Pesnici so jih imeli 38. Tudi v Kočevju, ki je po izdanih odločbah na drugem mestu, so bili po nadurah pod povprečjem. "Delo, tudi nadurno, so prilagajali sistemu, ki je v začetku deloval ali ne. Za informiranje pa so vskočili drugi zaposleni," je pojasnila direktorica Danica Fegic.

Spomnimo, da sistem ISCSD2 kljub zamiku uveljavitve nove socialne zakonodaje za pol leta ob uveljavitvi 1. 1. 2012 ni deloval. V Dravogradu so vloge nemudoma vnašali v sistem, tako da so, ko je sistem deloval, le pridobivali podatke in izdajali odločbe. "V tistem času so strokovne delavke delale polni delovni čas, ob sobotah in nedeljah brez dodatnega plačila," je izpostavila vršilka dolžnosti direktorice Alenka Hartman Šaloven. Tudi v CDS Kamnik so podatke vnašali zvečer, ko sistem ni bil tako obremenjen.

Eno leto izrednega stanja

V CSD Metlika, kjer so v prvih treh mesecih izdali najmanj odločb na zaposlenega, pojasnjujejo, da je ministrstvo pravice za delo s sistemom dodeljevalo postopoma in da so oni prišli na vrsto med zadnjimi: "Stanje se je postopoma normaliziralo v drugi polovici lanskega leta."

V Grosupljem se je "stanje normaliziralo marca, od takrat odločbe izdajamo v zakonsko določenem roku," pravijo v CSD Grosuplje. "Po spremljanju statistike tako našega CSD kot drugih nismo odstopali od povprečja," dodajajo.

Zdaj delajo podobno hitro

Tudi na ministrstvu, pristojnem za socialne zadeve, pravijo, da je "zdaj obseg izdanih odločb po posameznih CSD primerljiv", kot razlog za ogromne razlike pa izpostavljajo različno kadrovsko zasedenost centrov (na centre so prenesli zaposlene z občin, ponekod so na novo zaposlovali) in različno starostno strukturo zaposlenih, saj so imeli starejši navadno več težav pri prehodu na nov informacijski sistem.

Po podatkih o številu vlog, ki so nam jih posredovali nekateri CSD, pa v nekaterih centrih še vedno izdajo dvakrat več odločb na zaposlenega kot v drugih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.