Nekateri nimajo niti kopalk

Foto: Rdeči križ
Foto: Rdeči križ
Letovanja za otroke. Zaradi krize več interesentov. Prve izmene že na morju.
Oglej si celoten članek

“Razmere v domačem okolju so vse težje in povpraševanje po letovanjih v naših počitniških enotah je vedno večje. V krizi potrebujejo otroci počitnice bolj kot kdaj prej. Če si vsa družina ne more privoščiti dopusta, pošlje na morje vsaj otroke,” je za Žurnal24 pojasnila Anita Ogulin, predsednica komisije za humanitarna vprašanja pri Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Slovenije.

Dva obraza krize

Letovanja z ZPM v Poreču na Hrvaškem in v letoviščih Rdečega križa Slovenije (RKS) so stalnica že več let. Otrok, ki z omenjenima organizacijama vsako leto dopustujejo po teden ali dva, je vedno več. “Prva izmena predšolskih otrok je v Punat na otoku Krk že prispela. Letos bomo tam sprejeli okoli 1.800 otrok, starih do 16 let. Povpraševanje je veliko,” je povedal Alojz Kovačič, sekretar mariborske enote RKS, ki organizira počitnice v Punatu.

Dvotedensko letovanje prek te enote stane 374 evrov, otrokom pa bivanje večinoma sofinancirajo zdravstvena zavarovalnica ali občine, tako da starši prispevajo povprečno 130 evrov. “Kriza ima vedno dva obraza. V skupini, ki zdaj letuje, imamo tudi takšne otroke, ki so prišli z dvema polnima kovčkoma, kot bi šli na potovanje v Ameriko, in takšne, ki nimajo niti kopalk, ker jim jih starši ne morejo kupiti. Žalostno,” je dejal Kovačič.

Brezplačno za 500 otrok

V letovišču RKS na Debelem rtiču bodo letos v dveh mesecih počitnic gostili okoli štiri tisoč otrok. Pri njih letujejo otroci iz vse Slovenije, letos pa so sprejeli tudi nekaj skupin otrok iz tujine. “Pri nas stane sedemdnevno letovanje otroka skupaj s prehrano, animacijo, varstvom in prevozom 240 evrov. Otroci iz socialno šibkih družin, ki si počitnic ne morejo privoščiti – takšnih bomo letos sprejeli 500 –, pa prek naših donatorjev letujejo brezplačno,” je povedala Ana Žerjal, vodja letovišča Debeli rtič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.