Nekdo bo zaslužil

Foto: Žurnal24
Mnenja o novi osebni izkaznici se tudi po drugem branju novele zakona o osebni izkaznici še vedno krešejo. Opozicija opozarja na možne zlorabe, sprašujejo se tudi, kdo bo na ta račun zaslužil.
Oglej si celoten članek
Nova osebna izkaznica bo omogočala tudi obisk pri zdravniku in storitve e-uprave. Na njej bo shranjeno kvalificirano digitalno potrdilo in zapis zdravniškega certifikata. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Zvonko Zinrajh zatrjuje, da bo na kartici le številka zavarovane osebe in podatek, ali je državljan zavarovan.

 

Osebni podatki

Nova osebna izkaznica bo vsebovala EMŠO, davčno številko, številko zdravstvenega zavarovanja in kvalificirano digitalno potrdilo za dostop do e-uprave.

Kdo bo zaslužil?
Omenjeni podatki bodo omogočili povezovanje različnih evidenc in vpogled nepooblaščenih oseb vanje, opozarja Darja Lavtižar Bebler (SD), ki je prepričana, da "bo nekdo veliko zaslužil".

O tem, kdo bo zaslužil, se sprašuje tudi Jožef Školč (LDS), še posebej zato, ker je notranje ministrstvo že sprožilo postopke za izdelavo novega dokumenta. O tem, ali gre za "trgovino", se sprašuje tudi Zmago Jelinčič (SNS), ki zagovarja nadgradnjo osebne izkaznice z lasersko tehnologijo. V Zares pa predlagajo uvedbo enotnega digitalnega potrdila, ki bi iz posebnega elektronskega vozlišča omogočalo dostop do posameznih baz podatkov. Ob tem Barbara Žgajner Tavš (Lipa) opozarja na vzpostavitev dvojnih evidenc, ki se bodo ustvarile kot posledica dejstva, da se bodo državljani lahko sami odločali za vrsto dokumenta.

Uporabnost nad zlorabo

V NSi menijo, da bo nova kartica uporabnejša in varnejša od sedanje zdravstvene, saj bo vsebovala fotografijo. Praktičnost in uporabnost so izpostavili tudi v SDS, kjer so prepričani, da je zakon napisan tako, da bo zlorab čim manj ali nič.

DeSUS bo predlog podprl, saj bo uporabnost nove kartice pretehtala nad možnostjo zlorab. Opozarjajo pa, da je v prihodnje treba biti pozoren na morebitne zlorabe.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.