Nekulturno v Vrbi

Foto: Žurnal24 Slavnostni govornik na včerajšnji proslavi v Vrbi je bil Pavel Gantar, predsedni
Kraja. Neznanci s cerkev pokradli bakrene žlebove. V Vrbi kršenje javnega reda.
Oglej si celoten članek

Neznani storilci so s cerkve svetega Marka, ki je razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, in z župnijske cerkve na Breznici v noči na nedeljo odnesli bakrene žlebove. Škode je za okoli osem tisoč evrov, je povedal Leon Keder, predstavnik za odnose z javnostmi kranjske policije, storilcev pa še niso izsledili.

Ni nam vseeno, kaj se dogaja s kulturo in kulturnimi spomeniki. Javno pozivam policijo in sodstvo, naj storita vse, da odkrijeta vandale in jih ustrezno sankcionirata,” je na včerajšnji proslavi v Vrbi poudaril žirovniški župan Leopold Pogačar.

Cerkvi sta last župnije Breznica, tamkajšnji župnik Ciril Brglez pa je bil nad storjenim ogorčen. “Precejšnjo škodo so nam povzročili, je pa kraj bakra v zadnjem času vse več; menda ga preprodajajo v Avstrijo. Ne vem še, kako bom zbral denar za nove, za zdaj bomo cerkvi pustili brez njih,” je dodal župnik.

“Skrb za kulturo je trdna”
Včeraj se je v sončnem vremenu v Vrbi zvrstilo več kot štiri tisoč obiskovalcev. Slavnostni govornik Pavel Gantar, predsednik Državnega zbora RS, je Franceta Prešerna označil za največjega Slovenca vseh časov. “Pogosto slišimo očitek, da kulturi namenjamo premalo sredstev. A skrb za kulturo ostaja trdna. S pomočjo kulture smo se izoblikovali v to, kar smo, ter v to, kar moramo ohranjati in prilagajati novim okoliščinam, izzivom in spremembam v globaliziranem svetu,” je poudaril Gantar.

Izgredov ni bilo
Za varnost in red so včeraj skrbeli policisti, redarji in gasilci. Izgredov, kot je povedal Zoran Plejo, vodja jeseniškega policijskega okoliša, ni bilo, so pa policisti v ponedeljek opravili informativni pogovor s sosedom Janezom Arkom. Pred kratkim naj bi poškodoval osebni avtomobil obiskovalke, ki pa zadeve ni prijavila. “Kršitelj je kršil javni red in mir, ker je občanka parkirala na njegovem dvorišču. Policisti so mu izdali plačilni nalog,” je pojasnil Keder.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.