Nenavadni načini služenja denarja v šolstvu

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Študent delal 20 ur na dan. Študije pripravljal tujec, ki ga ni nihče srečal.
Oglej si celoten članek

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sprejela načelno mnenje, v katerem ugotavlja, da  na ministrstvu, pristojnem za šolstvo in v zavodih s področja šolstva obstaja očitna sistemska napaka v obliki pomanjkljivih oziroma neizvedenih nadzorov nad izvajanimi projekti oziroma nad porabo javnih sredstev.

Devet identičnih napotnic za študentsko delo

Izpostavljajo tudi konkretne primere, kot denimo delo preko študentskih napotnic.Šolski zavod je  v letu 2006 preko študentske napotnice zaposlili študenta za delo za računalnikom. Glede na podatke iz poročil o delu študenta in o izplačilih študentskemu servisu je po ugotovitvah komisije razvidno, da je omenjeni študent v povprečju delal 13,5 ure dnevno, v " najbolj produktivnem" mesecu pa bi moral delati po 20 ur dnevno, da bi opravil število ur, kot izhaja iz poročila". Komisija zato "upravičeno dvomi v dejansko opravljeno delo in upravičenost izplačil" v tem primeru. V obdobju treh mesecev je študent dobil 3.700 evrov nakazil.

Avtorja študij ni nihče niti poznal, niti z njim govoril

KPK je v istem zavodu preučila tudi izplačilo 75 tisoč evrov za izdelavo študij, za katera po mnenju KPK obstajajo resni pomisleki glede avtorstva. Avtor študij je namreč tujec, v tujino so bila tudi nakazana sredstva.  Sogovorniki na šolskem zavodu in na ministrstvu pa KPK-ju niso mogli potrditi, da avtor študij obvlada slovenski jezik. Avtor bi s pomočjo prevajalca sicer lahko pripravil poročilo, ne bi pa mogel uporabljati gradiv z visokim strokovnim izrazoslovjem v sklovenščini, menijo na KPK. Zavod in ministrstvo KPK-ju nista uspela pojasniti, kako je bila oseba izbrana na razpisu oziroma kdo je bil na koncu prejemnik javnega denarja.

Šolstvo je sistematično pomanjkljivo urejeno

Pomanjkljivosti nad nadzorom se ne pojavljajo zgolj na enem od javnih zavodov s področja šolstva, temveč gre za sistematično pomanjkljivo urejeno področje, poudarja senat KPK. To po mnenju senata izrazito povečuje tveganja za korupcijo, kot jo opredeljuje prva točka četrtega odstavka zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

O porabi javnih sredtev naj odločajo osebe z visoko integriteto

Senat v priporočilu ministrstvu predlaga vzpostavitev celovitega, natančnega in sistematičnega nadzora nad javnimi zavodi pod njegovim okriljem. Pri tem komisija ministrstvu priporoča, naj zagotovi, da bodo na mesta, na katerih se odloča o porabi javnih sredstev, in na mesta, ki to porabo nadzirajo, imenovani posamezniki, ki jih odlikuje visoka stopnja integritete in ki izkazujejo visoko mero etičnosti v dosedanjem ravnanju.

Odziv ministrstva pristojnega za šolstvo še čakamo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • sistem je kriv in pika ..je pa še bolj kot sistem kriva požrešnost Slovencev na položajih.

  • 16:10 6. Januar 2015.

    Ja, sedaj je pa sistem kriv. Tudi avtomobili 'omogočajo' višje hitrosti, kot je dovoljena cestna vožnja. Vrednote, vrednote. Prej bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.