"Neodgovoren psihotriler SDS"

Foto: Žurnal24
Ravnanje poslancev SDS je neodgovorno in nedržavotvorno, pravijo v koaliciji.
Oglej si celoten članek

Te obtožbe so reakcija koalicije na včerajšnje odločanje o razpisu referenduma o zakonu o RTVS, pri katerem poslanci SDS niso sodelovali. V SD in Zares so nad tem ogorčeni in pravijo, da je to v nasprotju z ustavo ter predstavlja izigravanje pravil demokratičnih postopkov.

Večina proti predlogu SDS
Včeraj se je zapletlo, ko je SDS predlagal, naj se referendum razpiše aprila, poslanska večina pa je temu nasprotovala, saj bi zakon o RTVS začel veljati s 1. januarjem prihodnje leto.

Ker je DZ zavrnil njihov predlog, predlagatelji referenduma (predvsem poslanci SDS) niso sodelovali pri glasovanju o odloku, zaradi česar je bil DZ v treh poskusih nesklepčen. Ker pa se je zadnji rok za razpis referenduma iztekel v torek, so poslanci sejo nadaljevali malo pred polnočjo in nazadnje izglasovali odlok o razpisu referenduma. Poslanci SDS se nadaljevanja seje niso udeležili.

Foto: Žurnal24 null

Izigravanje pravil
Majda Potrata (SD) je dejala: "Začudeni smo nad lahkotnostjo, s katero se izigravajo pravila demokratičnih postopkov." Cveta Zalokar Oražem (Zares) pa je včerajšnje dogajanje označila za "psihotriler", ravnanje poslancev SDS pa je ocenila kot "skrajno nedržavotvorno".

Brez veselja za nadaljnje sodelovanje
Na očitke obeh poslank se je odzval poslanec SDS Aleksander Zorn. Poudaril je, da so predlagatelji referenduma želeli združiti več referendumov, zato da bi pocenili njihovo izvedbo. Predlagatelji referenduma po njegovih besedah niso "imeli nobenega veselja" za sodelovanje pri sprejemanju odloka, ki je podražil referendum.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.