Neomejeni le na videz

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Neskončnost se v paketih mobilnih operaterjev vedno neha pri prenosu podatkov.
Oglej si celoten članek


Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) po preverjanju ponudb mobilnih operaterjev, ki ponujajo neskončne oz. neomejene pakete, ugotavlja, da se "neomejenost oz. neskončnost" neha vsaj pri prenosu podatkov, če ne že prej.

"Podrobnejši vpogled v Mobitelove in Simobilove nove pakete hitro in dovolj jasno razkrije, da je neomejeno samo klicanje in pošiljanje sporočil (SMS in MMS), medtem ko je pri prenosu podatkov kar nekaj omejitev. Pri osnovnih paketih (Neomejeni A pri Mobitelu, Neskončni XS pri Simobilu) prenosa podatkov sploh ni vključenega, nato pa količina počasi raste do zadnjega paketa (Neomejeni D pri Mobitelu, Neskončni L pri Simobilu), kjer se čudežni besedici pojavita tudi pri prenosu podatkov. Z zvezdico," so zapisali na spletni strani.

Pozorni na zvezdice

Kot dodajajo, zvezdica odkriva, da neomejeno in neskončno v mobilnih omrežjih pri prenosu podatkov v resnici obstaja samo v teoriji. "Oba operaterja namreč zmanjšata hitrost prenosa podatkov na 64 kbit/s, če količina znotraj obračunskega obdobja preseže 15 GB. Za primerjavo povejmo, da je to približno 10 celovečernih filmov. Enajstega praktično ne boste mogli več gledati, ker bo hitrost prenosa podatkov premajhna," ugotavljajo v ZPS.

Na prvi pogled je ugodna tudi Tušmobilova ponudba, kjer je treba biti pozoren na naslednje besedilo:  "... vključene količine storitev veljajo v radijskem omrežju Tušmobila (prikaz omrežja: Tusmobil), storitve, opravljene iz radijskega omrežja ponudnika nacionalnega gostovanja (prikaz omrežja: Tusmobil, Mobitel ali znak za gostovanje) ... pa se obračunajo dodatno po Ceniku ..."

ZPS ugotavlja tudi, da nobeden od omenjenih operaterjev v neomejeni in neskončni ponudbi nima pošiljanja kratkih sporočil v tujino ter pošiljanja sporočil v komercialne in donatorske namene. Prav tako v teh količinah niso storitve, opravljene v tujini; izjema je Simobilov paket Neskončni L, ki vsebuje 1.000 minut dohodnih klicev v Evropski uniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:24 17. Februar 2014.

    Neo9mejene količine so fajn, ampak včasih se splača dat kakšen evro več baljši overall paket. Mobitel recimo ima odlično pokritost …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.