Neplačevanje in neukrepanje je korupcija

Foto: Žurnal24 (Foto: Milan Glavonjić)
Če uradne osebe ne ukrepajo v primerih neplačevanja osebnih dohodkov in socialnih prispevkov, gre za koruptivno dejanje.
Oglej si celoten članek

Kot je komisija za preprečevanje korupcije zapisala v danes objavljenem načelnem mnenju, je ravnanje uradnih oseb, javnih funkcionarjev in javnih uslužbencev v državnih organih, ki so z opustitvami dolžnega nadzora in ukrepanja ob očitnih in grobih kršitvah temeljnih pravic delavcev omogočale delodajalcem pridobitev neupravičene koristi, kršitev dolžnega ravnanja, ki ustreza definiciji korupcije po zakonu o preprečevanju korupcije.

Uradne osebe bi po svojem uradnem položaju in pooblastilih morale ukrepati in po uradni dolžnosti poostriti nadzor nad kršitelji. Ker so namesto tega celo zavestno onemogočale delavce pri uveljavljanju njihovih pravic, so si nekateri delodajalci kopičili neupravičeno korist.

Glede na težo posledic za žrtve pa je to tudi odraz popolnega pomanjkanja integritete pri uradnih osebah, ki se na opozorila o očitnih kršitvah pravic delavcev sploh niso odzvale, je še zapisala komisija.

Prve prijave o neplačevanju prispevkov delavcem je Kosova komisija dobila že leta 2007. Opozarjajo, da razmere v letu 2010 dokazujejo, da omenjeni funkcionarji kljub zahtevam in prošnjam komisije pred tremi leti ter lastnim zagotovilom niso storili praktično ničesar, da bi pravice delavcev ustrezno zavarovali in od kršiteljev zahtevali odgovornost.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.