Nepovezani in DeSUS o podpori v ponedeljek

Foto: Žurnal24
Sestanka o pobudi SNS za sklic izredne seje DZ glede odprtih vprašanj s Hrvaško sta se udeležila le vodji nepovezanih poslancev Matej Lahovnik in DeSUS-a Franc Žnidaršič.
Oglej si celoten članek

Še vedno pa ni znano, ali bosta omenjeni poslanski skupini podprli sklic izredne seje, saj so v SNS danes predstavili možnost, da bi bila ta zaprta za javnost. Dokončna odločitev nepovezanih in DeSUS-a naj bi bila znana v ponedeljek.

Tako predsednik SNS Zmago Jelinčič kot poslanec omenjene stranke Sašo Peče sta vnovič poudarila, da je besedilo za sklic izredne seje popolnoma odprto, pripombe nanj pa so po njunih besedah dobrodošle. V SNS so poslanskim skupinam dali rok do torka, naj se odločijo o morebitni podpori sklicu.

Za zdaj podporo napovedali le v SLS
Kot je povedal Lahovnik, je zanje ključno vprašanje, ali bo premier držal obljubo o oblikovanju mešane strokovne skupine, ki naj bi pripravila izhodišča za morebitno posredovanje Meddržavnega sodišča v Haagu o vprašanju meje. O teh izhodiščih naj bi potem razpravljal DZ. O podpori sklicu izredne seje se bodo v poslanski skupini nepovezanih dokončno odločili v ponedeljek, po Lahovnikovih besedah pa načeloma vztrajajo pri tem, da bi SNS razpravo o nerešenih vprašanjih odprl v sklopu seje odbora DZ za zunanjo politiko.

Žnidaršič pa meni, da bi morala podlage za pogajanja s Hrvaško pripraviti diplomacija. Šele nato bi po njegovem mnenju o njih lahko razpravljali na pristojnih odborih in v DZ. "Odprta seja DZ v tem trenutku ne bi bila dobra, ker bi na nek način dajala videz nesoglasja," je še dejal. Ob Jelinčičevem predlogu, da bi sejo DZ zaprli za javnost, pa je dejal, da bodo v poslanski skupini o tem razmislili v ponedeljek.

SNS za sklic izredne seje DZ sicer potrebuje 23 poslanskih podpisov, doslej pa so sklicu seje pogojno podporo napovedali poslanci SLS. Zahteve v drugih poslanskih skupinah za zdaj ne nameravajo podpreti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.