Nepovezani o sodelovanju s koalicijo

Foto: Žurnal24 Za sodelovanje s koalicijo je najmanj navdušen Magajna. (Foto: Saša Despot)
Nepovezani poslanci bodo razpravljali tudi o tem, ali naj se pogajajo za formalno sodelovanje s koalicijo. Med tremi poslanci pri tem najbolj okleva Andrej Magajna.
Oglej si celoten članek

Vlada je v luči razhajanj s koalicijsko partnerico DeSUS nepovezane poslance že povabila k formalnemu sodelovanju. Za slednje se je javno zavzela tudi Zares, ki je do delovanja DeSUS-a v koaliciji najbolj kritična.

Toda nepovezani poslanci so neenotni glede tega, ali je njihovo formalno sodelovanje s koalicijo glede na naravo poslanske skupine sploh mogoče. Franc Žnidaršič sicer ocenjuje, da lahko dogovor o sodelovanju s koalicijo sprejmejo kot poslanska skupina v celoti, sicer pa bi bil nesmisel biti poslanska skupina, "znotraj katere bo vedno popolno razhajanje glede podpore ali nepodpore koaliciji".

Magajna meni drugače. Poslovnik po njegovih besedah določa, da imajo poslanci, ki so se razšli s svojimi strankami, pravico povezati se v poslansko skupino, ki prejema tudi ustrezno podporo. Taka poslanska skupina se ne more v celoti vsebinsko vezati na koalicijo ali kogar koli drugega ter mora glede na svoj status ostati odprta in pluralna, je Magajna dejal za STA.

Izjavo Žnidaršiča, da sodelovanje poslanske skupine, katere del bi bil v koaliciji, del pa v opoziciji, ni smiselno, pa Magajna ocenjuje kot nerazumevanje statusa te poslanske skupine.

Meni še, da se bodo poenotili, saj "jim je v interesu, da ostanejo skupaj", zlasti zaradi uživanja ustrezne podpore v DZ. To je bil tudi osnovni motiv njihove povezave v poslansko skupino, je še pojasnil Magajna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.