Nepremičninska norija, cena skočila s 120 na 256 tisoč evrov

Foto: sodisce.si
Foto: sodisce.si
Na nedavni dražbi 53 kvadratnih metrov velikega apartmaja v Kranjski Gori se je borilo 55 dražiteljev, cena je s 120 tisoč evrov poskočila na 256 tisoč evrov. To je skoraj pet tisoč evrov za kvadratni meter!
Oglej si celoten članek

Apartma v tretji etaži apartmajske stavbe Apartmaji Razor, ki je bila zgrajena leta 1986, je nazadnje kupil odvetnik Leon Benigar Tošič, ki je bil stečajni upravitelj SCT.

A kot kaže več kot podvojitev cene ni le rezultat pregretih strasti na dražbi, ampak bolj kot to odraz vročice na nepremičninskem trgu, ki jo težko dojemajo celo nepremičninski posredniki.

"Na teh lokacijah: Kranjska Gora, Bled, Obala, so nepremičnine zelo iskane, kupcev je več nepremičnin in ko se kaj pojavi, sploh manjše enote, se zelo hitro proda. Pri večjih nepremičninah, ki stanejo okrog pol milijona evrov, bi bil eden, dva kupca, pri takih za okrog tristo tisoč pa jih je zelo veliko. Že kar nekaj časa nazaj sem okrog 58 kvadratnih metrov velik apartma z deset kvadratnimi metri terase prodala za 255 tisoč evrov, kar je bila oglaševana cena. Če bi zdaj 50 kvadratnih metrov velik apartma vzela v prodajo, bi ceno postavila malo pod 300 tisoč evrov, saj vem, za koliko se prodajajo. Velik skok cene na dražbi je posledica prenizko postavljene cene, ni se nepremičnina prodala po previsoki ceni, ampak je bila cena v začetku postavljena prenizko," nam je pojasnila Jana Tertei iz podjetja ABC nepremičnine.

Foto: sodisce.si Apartma v Kranjski Gori, ki je bil naprodaj na dražbi

To je apartma, ki je bil naprodaj na dražbi. 

"Ponudba je slaba, zdaj je sezona, vse je razprodano, povpraševanja je precej več kot lani. Cene so od tri tisoč evrov navzgor, je pa zelo odvisno od lege, opremljenosti, ali je vključeno parkirišče. Ni redno, da imata dve sosednji stanovanji precej različno ceno, eno usmerjeno na sever, drugo na jug, eno v prvem, drugo v drugem nadstropju, eno prenovljeno, drugo s staro opremo. Je pa večina nakupov za počitniško uporabo in oddajanje," pa so nam razmere na trgu pojasnili v kranjskogorski podružnici podjetja Smuk nepremičnine.

Soba za 120 tisoč evrov. "Še mi težko dojemamo"

Jana Tertei pravi, da še nepremičninski posredniki težko dojemajo, kakšna vročica vlada na trgu, ter nam razmere ponazorila z nekaj nakupi, pri katerih je posredovala. "Na Kotnikovi sem prodala 32 kvadratnih metrov veliko stanovanje za 170 tisoč evrov, v Situli dvosobno stanovanje veliko 45 kvadratnih metrov s sedem kvadratnih metrov velikm balkonom in dvema parkirnima mestoma za 265 tisoč evrov. V Šiški, 4. nadstropje brez dvigala, sem v bloku letnik 1963, 28 kvadratnih metrov veliko stanovanje prodala za 125 tisoč evrov. 150 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Ciril-Metodovem trgu sem prodala za 480 tisoč evrov, 58 kvadratnih metrov veliko dvosobno stanovanje s parkirnim mestom zunaj za 225, v Kopru pa 80 kvadratnih metrov s 35 kvadratnimi metri terase in dvema parkirnima mestoma za 400 tisoč evrov. Na Trubarjevi, 20 kvadratih metrov velika soba in deset kvadratnih metrov kleti za 130 tisoč evrov. Kristanova, pri gimnaziji Poljane, 11 kvadratnih metrov velika soba, kvadratni meter kleti, status balkona pa niti ni rešen, za 95 tisoč evrov," nam je opisala in opozorila, da je treba upoštevati, da je nepremičnina z manjšo kvadraturo na kvadratni meter vedno dražja na kvadratni meter.

Na vprašanje, kdo bi sobo na Trubarjevi kupil za 130 tisoč evrov, kar je 6500 evrov na kvadratni meter, pa je odgovorila: "Zdaj ni kratkoročnega oddajanja, ampak za tako sobo na Trubarjevi lahko, ko bo spet zaživelo, dobiš sto evrov na dan, zdaj pa računajte."

Ljudje nepremičnine večinoma kupujejo za naložbo, od opisanih nakupov so le stanovanji na Jurčkovi in Ciril-Metodovem trgu so kupili zase oziroma za otroke, pravi Jana Tertei. "Krediti so poceni, fiksno obrestno mero se dobi 1,6 odstotka. Eni imajo denar in ga morajo nekaj plasirati. Na banki bi plačali ležarino ali pa bi izgubljal vrednost. Kdo je prodal hišo in želi denar investirati naprej. Je pa velika razlika med nakupi fizičnih oseb in poslovnih nakupih. Pri nakupih stanovanj je predvsem cilj, da denar ne bo izgubljal vrednosti, pri poslovnih nakupih pa je seveda pomemben donos," je še pojasnila Jana Tertei iz podjetja ABC nepremičnine.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 20:00 29. Junij 2021.

    En kup nakladanja. Lansko leto smo prodajali na Bledu za 130.000 pa kupcev NI bilo.

  • 17:39 29. Junij 2021.

    Eh sranje, jst pa sm komi našparu 110k€, nč bo treba drugje iskat stanovanje (sarkazem off). Še tistega za 120k€ …

  • 15:25 29. Junij 2021.

    ja ljudje bi radi zaslužili z oddajo sob turistom. pa verjerjetno ne bo šlo. turisti postajajo fohrni, nabavijo avtodom in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.