Nepričakovano preživel

Foto: Žurnal24 Ko se je Sebastijan zbudil iz kome, je sredi trebuha zagledal veliko luknjo, ki
Ovadba. Sebastijan Kumer je zaradi domnevne zdravniške napake postal invalid tretje stopnje.
Oglej si celoten članek

Danes 36-letni Mariborčan Sebastijan Kumer je pred tremi leti zaradi domnevne zdravniške napake skoraj umrl. Zdaj je invalid tretje stopnje in je zdravnika Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor kazensko ovadil zaradi malomarnega zdravljenja.

Odškodnine so redke
Zavarovani. V zadnjih treh letih so v UKC Maribor izplačali 15 odškodnin v skupnem znesku dobrih 145 tisoč evrov. Tega pa niso plačali sami, saj imajo zdravnikovo odgovornost za primere zdravniških napak zavarovano. "Zavarovalnica za te primere izplača odškodnino po svoji presoji, najvišja izplačana od leta 2006 do danes je bila nekaj manj kot 19 tisoč evrov zaradi poškodbe očesa med hospitalizacijo," pojasnjujejo v UKC Maribor.

"Ko sem zjutraj odšel v službo, mi je v trebuhu močno počilo, pri čemer sem imel občutek, da se mi je nekaj razlilo. Zaradi groznih bolečin so me z rešilcem odpeljali v bolnišnico, kjer so mi šele po štirih dneh opravili gastroskopijo, ki je pokazala sum na razvoj akutnega abdomna," opiše Kumer.

Doda še, da je bil konec tedna, zato je njegova mama dva dni zaman prosila in iskala kirurge. "V ponedeljek zjutraj sem padel v komo, kar je bil alarm za operacijo. Prerezali so mi trebušne mišice in me pustili odprtega, saj so pričakovali, da bom umrl, vsaj tako so govorili moji družini," pravi. Zdaj je brezposeln, ne more dvigovati bremen, težave ima z odvajanjem, pa tudi vstaja zelo težko, saj mu ne dela prepona.

Morala bi poiskati kirurga

"Dežurna zdravnika bi ga morala intenzivno opazovati in se posvetovati z dežurnim kirurgom, a sta mu predpisala le zdravila proti bolečinam. Trebušna mrena se mu je gnojno vnela in imel je opisane posledice," razloge za kazensko ovadbo opiše Kumrov odvetnik Zvonko Kolšek. Prepričan je, da sta zdravnika ravnala v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke, saj so vsi simptomi in diagnostika bolezni opisani v zdravniškem učbeniku.

Stroka: Nepravilnosti ni bilo

Kumra so po mesecu kome odpustili iz bolnišnice, njegova mati pa se je prek varuha bolnikovih pravic pritožila čez zdravljenje njenega sina in zahtevala odškodnino. "Tako interni kot eksterni strokovni nadzor in dodatni odgovori zdravnikov so potrdili, da v navedenem primeru ni šlo za strokovno napako, zato na odškodnino nismo pristali," pojasnjuje vodstvo UKC Maribor.

30 dni je bil Sebastijan v komi; medtem so opravili sedem operativnih posegov.

Zgolj to nam je povedal tudi Andrej Kac, odvetnik ovadenih zdravnikov, ki sta bila prejšnji teden zaslišana pred preiskovalnim sodnikom in jima grozi do tri leta zapora. "Pridobili smo neodvisno strokovno mnenje, ki dokazuje nasprotno kot strokovni nadzori v UKC Maribor," sklene odvetnik Kolšek, ki verjame, da bodo tudi na sodišču dokazali svoj prav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.