Neučinkovite kazni

Foto: Žurnal24 (Foto: Suzana Kos)
Zmečkaj in odpelji. Pravilo za naše parkirne prekrškarje v Italiji in obratno.
Oglej si celoten članek

“Potreben bi bil meddržavni sporazum za pridobivanje podatkov o lastnikih vozil, a tega nima še nobena država v Evropi,” je o neučinkovitosti pri kaznovanju tujih državljanov za napačno parkiranje oziroma neplačevanje parkiranja na modrih conah dejal Vojmir Turk, vodja redarske službe na novogoriški občini. Pojasnil je, da lahko prekrškarje oglobijo le, če jih zasačijo na kraju samem, in dodal, da so jih lani oglobili skupno skoraj pet tisoč. Italijanskih državljanov, ki kazni niso poravnali, naj bi bilo le kakšen odstotek, saj je v Novi Gorici dovolj parkirišč. Gostje z druge strani meje proti igralnicam množičneje podajo predvsem zvečer, ko redarji ne delajo več.

Pri nas višje
Višina kazni. V Novi Gorici znaša kazen za parkiranje na pločniku ali parkirnem prostoru za invalide 80, za neplačilo parkirnine na modri coni pa 40 evrov. V Gorici prekršek na modri coni nanese 23, parkiranje na pločniku 78 evrov.

Plačal ni 48-krat
V italijanski Gorici, kjer je parkirnih prostorov bistveno manj, so lani izdali skupno nekaj manj kot šest tisoč kazni. Obračun ob koncu leta je pokazal, da svoj dolg poravna le 20 odstotkov voznikov iz Slovenije, v še manjši meri (v le sedmih odstotkih) pa jih poravnajo preostali tujci v mestu. Absolutni rekord med vsemi neplačniki je lani dosegel slovenski državljan, ki je z vetrobranskega stekla svojega avtomobila seat varia odstranil 48 glob v vrednosti 1.104 evrov. Skupno so slovenski vozniki v Gorici prejeli 875 glob, vrednih več kot 20 tisoč evrov, v občinsko blagajno pa se je tako nateklo le okrog štiri tisoč evrov.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.