Novi podatki: Najbolj črn dan od začetka epidemije

Foto: Epa
Foto: Epa
Rekordno število smrti. Zaskrbljujoč je tudi podatek o deležu pozitivnih okužb.
Oglej si celoten članek

V torek so v Sloveniji ob 6311 opravljenih testih potrdili 2027 novih okužb z virusom sars-cov-2. Zaskrbljujoč je podatek, da je bilo pozitivnih kar 32,09 odstotka od vseh opravljenih testov. Od začetka epidemije smo tako skupaj potrdili 39.327 okužb. 

V bolnišnicah se zaradi covid-19 zdravi 979 oseb, 159 jih potrebuje intenzivno nego. Žal je včeraj umrlo kar 29 bolnikov. 

Spodbuden je podatek, da je bilo pozitivnih za približno 22 odstotkov manj testov kot pretekli torek, a treba je poudariti, da se je spremenil tudi način testiranja.

V skladu s priporočili le to ne izvaja več pri vseh pacientih s simptomi bolezni, temveč samo še pri osebah, prikaterih se predvideva težji potek bolezni. Gre za starejše od 60 let, osebe, ki imajo pridružena obolenja. Prednostno testirajo tudi osebe na izpostavljenih delovnih mestih, kot so bolnišnice, zdravstveni domovi in DSO-ji. 

Zaradi spremenjenega vzorčenja je tako boljši indikator stanja epidemije v Sloveniji število hospitalizacij ter oseb, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, ki pa sledijo okužbam za približno osem do deset dni.

Število slednjih narašča in bo po projekcijah Instituta Jožef Stefan naraščalo še do 5. oz. 14. novembra, ko bo bolišnično pomoč potrebovalo 986 bolnikov oz. 245 oseb na intenzivni negi. Po tem naj bi sledil postopen upad. 

Epidemiologe skrbi predvsem visok delež pozitivnih okužb. Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je navedel priporočila WHO, po katerih mora biti delež okuženih pod pet odstotkov, da lahko sproščamo ukrepe"To pomeni, da dobro lovimo vse bolne in jih izoliramo, da ne širijo virusa naprej," je za Svet na Kanalu A dejal Fafangel in pozval državljane, naj vsaj še en teden ali dva, morda tudi več, ostanejo doma.

Videonagovor "Ne glede na ustavno sodišče bodo morali nekateri ukrepi trajati dlje"

Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman, ki je tudi član svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je za RTV SLO povedal, da sam sproščanja ukrepov ne bo predlagal, dokler ne pripeljemo številk v normalno področje, t. j. dvomestnih številk, ki jih bo lahko obvladala epidemiološka služba s sledenjem kontaktov. Opozoril je tudi na visok delež pozitivnih okužb med vsemi testiranimi, ki se trenutno giblje okoli 25 odstotkov. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 14:24 4. November 2020.

    Spet si vse pomešala. Pa še grdo se obnašaš.

  • 13:55 4. November 2020.

    Danes sem ponovno doživel še en podoben šok, kot že 2x do sedaj. Predvčerajšnjim je umrl dedek od kolegičine kolegice …

  • 13:47 4. November 2020.

    "To pomeni, da dobro lovimo vse bolne in jih izoliramo, da ne širijo virusa naprej," je za Svet na Kanalu …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.