Nevarne 
grape in grebeni

Foto: Žurnal24 Na grapah Mojstrovke so se letos že štirje planinci soočili s plazovi, ki so bil
Opasti. Zaradi otoplitve se lažje zrušijo.
Oglej si celoten članek

“V gorah je še precej snega, tako da razmere niso najprimernejše za pot v visokogorje, čeprav je turno smučanje v zadnjem času zaradi razmer v gorah še vedno aktualno,” pojasnjuje Jani Bele, predsednik komisije za informiranje pri Gorski reševalni zvezi Slovenije. Posebno nevarne so grape in grebeni, in sicer zaradi grozečih opasti, ki se v tem obdobju zaradi otoplitve lažje zrušijo, opozarja Bele.

Po podatkih gorskih reševalcev so bile letos samo na Mali Mojstrovki nad Vršičem kar tri tovrstne nesreče; dva planinca sta se iz plazu izkopala sama, prejšnji petek ponesrečena pa sta potrebovala pomoč gorskih reševalcev.

Pred planinarjenjem priprave
Kot dodaja Bele, se leta opozarjanja na nevarnosti v gorah poznajo: “Na poteh srečujemo vse več planincev in turnih smučarjev, ki so opremljeni tudi s čeladami, še vedno pa se pojavljajo taki, ki z verižnimi derezami rinejo na Triglav.”

V prihodnjih tednih reševalci opozarjajo tudi na nevarnost zdrsov pri prečenju snežišč, kar pa Bele brez primerne opreme odsvetuje. Pred osrednjo planinsko sezono planince opozarjajo tudi na dobro duševno in telesno pripravljenost pred potjo v gore, saj so lani obravnavali več nesreč zaradi izčrpanosti, ena planinka pa je zaradi večje dovzetnosti za podhladitev v izčrpanosti tudi umrla.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.