Neznanje glavni krivec za nesreče

Foto: Žurnal24 V lanskem letu so na urgenci in kirurškem oddelku za travmatologijo oskrbeli 78
V zadnjem času opažamo povečanje poškodb smučarjev in deskarjev na snegu, so sporočili iz UKC Ljubljana. "Če pride do nesreče, je glavni vzrok zanjo neznanje," pravijo na Krvavcu.
Oglej si celoten članek

"Na smučišču tudi velja rek: sto ljudi, sto čudi," je za zurnal24.si dejal vodja prodaje na Krvavcu Luka Vrančič. Največ nesreč se po njegovem mnenju zgodi predvsem zaradi neznanja in neprimerne smučarske opreme.

Vodja kirurškega oddelka na UKC LJ Anže Kristan svetuje:

1. Upoštevajte pravila varnega smučanja.

2. Upoštevajte svoje telesne zmogljivosti.

3. Pred smučanjem se ogrejte.

4. Ko nastopi utrujenost, zaključite s smučanjem.

5. Držite se smučarskih prog.

6. Izogibajte se pitju alkohola.

Smučarji tako, kot so zapisali v UKC Ljubljana, najpogosteje utrpijo poškodbe spodnjih okončin – zlom goleni in poškodbe kolenskih vezi –, deskarji na snegu pa poškodbe v predelih zapestij in komolcev.

"Pri visokih hitrostih lahko prihaja do izjemno hudih poškodb notranjih organov, glave in hrbtenice, ki lahko ogrozijo življenja oziroma pustijo trajne posledice oziroma invalidnost. Glavo in hrbtenico lahko deloma zavarujemo z uporabo čelade ali s posebnim ščitnikom za hrbet, t. i. želvjim oklepom," so zapisali v UKC Ljubljana.

In kako velik problem je vinjenost smučarjev?
Na Krvavcu ne opažajo vinjenih smučarjev, "ali pa imamo srečo, da tisti, ki spijejo preveč, nehajo smučati".

Ob koncih tedna in praznikih sta na smučišču tudi dežurni zdravnik iz UKC Ljubljana in dežurni policist s policijske postaje Kranj.

Kot pravi Vrančič, bi lahko policist v primeru, da smučar vozi nevarno ali pa ko pride do nesreče, pri smučarju z alkotestom preveril stopnjo alkoholiziranosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.