Neznanje in grafiti odločajo o županih

Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič)
Lokalne volitve. Vsaj neuradno so znani še trije novi župani. Ugovor tudi v Moravskih Toplicah, v Mirni Peči usodo naslednjih štirih let določa ena, za zdaj še neveljavna glasovnica.
Oglej si celoten članek

Bitka za Kanal ob Soči je očitno končana, saj so v štabu Dušana Valentinčiča (SDS) za Žurnal24 povedali, da je bil ugovor na občinsko volilno komisijo po njihovih neuradnih podatkih zavrnjen. Valentinčič je za neuradnim zmagovalcem županskih volitev, dosedanjim županom Andrejem Maffijem (SLS), zaostal za 14 glasov. Volilna komisija sicer uradno še ni sporočila svoje odločitve, župan Maffi pa je bil za komentar za nas nedosegljiv. Valentinčič je prepričan v nekatere nepravilnosti v predčasnem glasovanju, očita tudi neujemanje volilnih imenikov prvega in drugega kroga.

Izid volitev je od danes naprej nedorečen le še v Mirni Peči in v Moravskih Toplicah.

V Grosupljem so je po današnjem vnovičnem preštevanju glasov razlika med poslancem SDS Petrom Verličem in Iztokom Vrhovcem (neodvisen) zmanjšala za dva glasova, a ju še vedno loči 60 glasov, kar pomeni, da bo Grosuplje naslednja štiri leta vodil Verlič. A Verhovec se še ne predaja, saj bo pred sodiščem zahteval razveljavitev drugega kroga. Kot razlog je za Pop TV navedel, da so njegove plakate neznanci priredili in njegovo številko na njih nadomestili z Verbičevo, prav tako naj bi prišlo do napak pri volilnem imeniku. Verlič je zanikal, da bi za plakatno vojno stali njegovi sodelavci.

Za vsak primer označena oba

Najbolj napeto je te dni prav gotovo v Mirni Peči na Dolenjskem, saj sta tako dosedanji župan Zvonko Lah (SDS) kot izzivalec Leopold Pungerčar (neodvisen) prejela vsak po 806 glasov. Ker si žreba, ki naj bi bil opravljen v četrtek ali petek, ne želi noben od njiju,  Pungerčar zahteva ponovno štetje glasovnic na enem volišču, Lah pa želi vnovično presojo o eni neveljavni glasovnici. Na njej je njegovo ime jasno obkroženo, a je hkrati "nekako označeno" tudi ime Pungerčarja.

V SNS niso poznali procedure
Občinska SNS v Trbovljah je zaradi nerazumevanja zakonodaje očitno zamudila rok, saj v predpisanem roku včeraj do polnoči na sedež volilne komisije ni prišel noben ugovor.

Včeraj smo poročali, da je po mnenju SNS na enem volišču v Trbovljah prišlo do hudih kršitev, saj naj bi se v volilnih skrinjicah znašli tudi listki ljudi, ki niso prišli na volišča. S tega volišča so podatki prihajali zelo pozno, čeprav je zelo blizu sedeža občine.

Šef volilnega štaba Mitje Rozine Tomaž Resk je za Žurnal24 dejal, da so menili, da je dovolj ugovor po običajni pošti z včerajšnjim žigom, niso pa bili seznanjeni, da je volilna komisija sinoči dežurala in bi lahko ugovor podali na drug način. Tako je županski stol za šest glasov osvojil Vili Treven (SD in LDS).

Marko Golobič
, tajnik državne volilne komisije, je za Žurnal24 pojasnil, da je zakon jasen in da se je rok iztekel opolnoči. "Predstavljajte si zmedo, ko bi v nasprotnem morali čakati recimo na pritožbe iz Argentine," je pojasnil, zakaj datum oddaje na pošto ne more veljati.

Grafiti pred vhodom na volišče
Puške v koruzo pa v Moravskih Toplicah še ni vrgel Štefan Kodila (SMS), ki je na podlagi "čez 200 klicev in elektronskih sporočil" volivcev prišel do spoznanja, da je morda izgubil na nepošten način.

 

Od Alojza Glavača (SDS, SLS, DeSUS) ga loči le 12 glasov. Kodila poleg vnovičnega štetja glasov, ki bo potekalo jutri, zahteva ponovitev volitev na nekaterih voliščih, na katera so neznanci ponoči napisali "Glavač". Čeprav so jih zjutraj večino že premazali, pa Kodila izpostavlja napis na enem od volišč, kjer je SDS tradicionalno močna, saj je tamkajšnja komisija napis premazala šele ob 17.30, po besedah Kodile potem, ko je posredovala občinska volilna komisija. Pred tem so zahteve za odstranitev napisa zavrnili z besedami: "Nimamo s čim."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.