Ni dokazov, da spletni nasveti delujejo

Foto: Žurnal24 (Foto: Dejan Mijovič)
Zaradi gripe pozimi manj krvodajalcev.
Oglej si celoten članek

"Nimamo dokazov, da preventivni nasveti za obrambo pred novo gripo, ki so navedeni v sporočilu, pomagajo," je povedal Mitja Vrdelja z inštituta za varovanje zdravja. Z elektronsko pošto namreč kroži sporočilo, ki bralcem svetuje, kako lahko virusom preprečijo vstop v telo ter njihovo nadaljnje razmnoževanje v telesu.

Smrt. V nemški deželi Thüringen je po poročanju tamkajšnjega časnika 55-letnik umrl dan po cepljenju proti novi gripi. Preiskava že poteka. Ali je imel kakšne kronične bolezni ali alergije, ni znano.

Med drugim v sporočilu svetujejo pogosto umivanje rok in razkuževanje, odsvetujejo dotikanje obraza z rokami, priporočajo pa še grgranje in čiščenje nosnic s toplo slano vodo dvakrat na dan. "Povečujte odpornost s pravim kolostrumom in velikimi dozami vitamina C ter pijte veliko vročih tekočin," piše neznani avtor. "Zdi se mi, da pismo ni zlonamerno," sporočilo komentira Vrdelja.

Krvodajalci, ne hitite

"Zaloge krvi so sicer zadovoljive, a bi še vedno potrebovali več krvi RhD-negativnih krvnih skupin," pravi Polonca Mali, vodja Centra za izbor krvodajalcev in zbiranja krvi z Zavoda RS za transfuzijsko medicino. Ker bodo za novo gripo obolevali tudi krvodajalci, pričakuje, da se bo v zimskih mesecih njihovo število zmanjšalo. Kljub temu se ji ne zdi smiselno, da krvodajalci hitijo in darujejo, preden zbolijo, saj imajo komponente krvi omejen rok uporabe in je shranjevanje na daljši rok nemogoče.

Kri dobra 14 dni po gripi

"Kri lahko darujete 14 dni po preboleli gripi," je pojasnila Polonca Mali in vse krvodajalce prosila, naj ob sumu okužbe z novo gripo ne prihajajo na odvzem krvi. Če po odvzemu krvi zbolijo ali pozneje ugotovijo, da so bili pred dajanjem krvi v stiku z okuženim, prosi, naj to čim prej sporočijo transfuzijski ustanovi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.