Ni kreditov, ni denarja EU

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Projekti. Občine se jim odrekajo. Nič več evropskih sredstev za naravovarstvenike.
Oglej si celoten članek

“Pri nas smo bolj papeški od papeža. V Italiji je občinam lažje pridobiti evropski denar oziroma realizirati projekte, ker dobijo predplačila oziroma akontacije, ne pa tako kot pri nas, ko moraš celoten projekt, ki je sicer sofinanciran z evropskimi sredstvi, najprej realizirati in plačati. Šele potem ti sredstva povrnejo,” opozarja izolski župan Igor Kolenc.

Ker so slovenske občine zadolžene, banke pa v kreditnem krču, občine izjemno težko dobijo posojila, s katerimi bi premostile čas do izplačila sredstev Evropske unije (EU). “Mi konkretno smo na odgovor banke, ali nam bo premostitveno posojilo odobrila ali ne, čakali kar dva meseca. Ker nam v vladi nihče ne zna povedati, kako bo prihodnje leto s črpanjem EU sredstev, smo se odločili, da zanje niti ne kandidiramo,” dodaja Kolenc.

Kriza za naravovarstvenike

Od evropskega denarja se bodo morali prihodnje leto posloviti tudi naravovarstveniki. Program LIFE+, ki je glavni program za financiranje projektov s področja varstva narave pri nas, se zaradi težav slovenskega državnega proračuna ne bo uresničeval. Neuradno so na vladi nekatere ustanove s tega področja celo že pozvali, naj se na razpise ne prijavljajo.

“Iz Bruslja smo doslej prek programa LIFE+ financirali svoje projekte v višini 50 odstotkov vrednosti, 25 odstotkov smo dobili iz državnega proračuna, preostalo četrtino smo morali zagotoviti sami. Zdaj je v državni blagajni suša, polovice vrednosti investicij oziroma projektov pa naravovarstveniki nismo sposobni sofinancirati, saj nismo profitne ustanove z izjemno donosnimi programi,” razkriva eden do direktorjev ustanove s področja varstva narave, ki ne želi biti imenovan. LIFE+ je sicer edini finančni instrument EU, namenjen izključno okolju; sredstva pa lahko črpajo vse javne in zasebne pravne osebe, tudi državna in lokalna uprava.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.