"Ni obljubljena dežela"

Foto: Žurnal24 Italijanski delodajalci največ povprašujejo po zdravstvenem osebju, električarji
Delo v Italiji. Razlike v plačah se manjšajo. Zaradi krize pogodbe za krajši čas.
Oglej si celoten članek

"Nekateri ljudje mislijo, da je Italija obljubljena dežela. Ni več tako. Plače gredo od 800 evrov neto naprej, toda v veliki večini primerov malica, čas za malico in potni stroški niso plačani, razen če kolektivne pogodbe določajo drugače," pravi Jana Krušič, svetovalka Euresa iz novogoriškega zavoda za zaposlovanje, ki je ta teden organiziral zelo dobro obiskan posvet o zaposlovanju v Italiji. "Brezposelni, ki znajo italijansko, iščejo zaposlitev hkrati tudi v Italiji in si tako širijo možnosti," odgovarja na vprašanje, kakšno je zanimanje za zaposlitev v Italiji.

Kam po informacije?
Delavci in brezposelni
. Obrnejo se lahko na svetovalke Euresa za čezmejno zaposlovanje bodisi v Sloveniji bodisi v Italiji ali na patronat INCA, razpise prostih delovnih mest pa najdejo tudi na spletnih straneh vseh provinc.

Toda po drugi strani je po besedah Roberta Frandoliča iz Slovenskega deželno gospodarskega združenja v zadnjih dveh letih zaradi krize povpraševanje italijanskih delodajalcev precej upadlo.

15 tisoč pretirana ocena
Katja Terpin iz patronata Inca opaža, da je še vedno zelo razširjeno delo na črno, zlasti v kmetijstvu in pri pomoči na domu. Opozarja tudi na pasti občasnih delovnih pogodb, pri katerih se ne plačujejo prispevki, po njihovem izteku pa zaposlenemu ne pripada denarno nadomestilo za brezposelnost.

Sistem vodenja evidence vseh ljudi, ki živijo v Sloveniji in delajo v Italiji ter obratno, še ni vzpostavljen, zato tudi točnih številk ni. Nekateri ocenjujejo, da v Italiji vključno z delom na črno dela okrog 15 tisoč ljudi, toda po mnenju Krušičeve je to pretirana ocena.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.