Ni plačila, ni olja

Foto: Žurnal24 V ponedeljek zvečer je bilo okoli tisoč gospodinjstev na Pobrežju brez ogrevanja
Zmanjkalo kuriva. Staninvest je dolžan dobavitelju, ta ne bo več dajal zastonj. Pod vprašanjem je bilo tudi ogrevanje vrtca.
Oglej si celoten članek

"Več kot tisoč stanovanj je v ponedeljek okoli 20. ure ostalo brez ogrevanja. Slišati je, da naj bi v kurilnici zmanjkalo olja," je pojasnil Branko Padjan, prebivalec Pobrežja, ki ima ogrevanje prek Staninvestove kurilnice S31.

Večerni punt stanovalcev
Med prebivalci, ki so v mrzlem ponedeljkovem večeru ostali brez kurjave, je zavrelo.

Kažejo na neplačnike. Tudi na Staninvestu so potrdili izpad ogrevanja. "Napačno smo ocenili zaloge v kurilnici," je pojasnil Miroslav Rieger, direktor družbe. Na vprašanje, zakaj so sredi kurilne sezone radiatorji postali mrzli, pa vodstvo družbe s prstom kaže na neplačnike: "Če bi uporabniki redno plačevali svoje obveznosti, ne bi bilo problema glede dobave goriva. Stanovanja bodo ogrevana, bo pa treba z dobaviteljem olja pogodbeno urediti zavarovanje njegovih terjatev iz naslova dobave goriva."

Kot nam je razložil Padjan, se je nemudoma sestal nadzorni odbor stanovalcev, ki je poklical tudi upravitelja. Po neuradnih podatkih, ki so jih dobili stanovalci, naj upravitelj Staninvest že nekaj časa ne bi plačal kurilnega olja dobavitelju Morganti Oilu. "To je neverjetno, da lahko kurilnica ostane brez olja. Kurjač je že nekaj časa opozarjal, da mu zmanjkuje kuriva, pa ga očitno na Stanivestu niso jemali resno," je dodal stanovalec.

 

"Nismo Karitas"
Da ima Staninvest res nekaj odprtih računov pri dobavitelju olja, so nam potrdili tudi v družbi Morganti Oil. "Že od lanske kurilne sezone so nam ostali dolžni. Zdaj je dolg visok okoli 150 tisoč evrov. Mi nismo Karitas, da bi dajali zastonj olje. Težki časi so in takšnih neplačnikov si ne moremo privoščiti," so sporočili iz uprave Morganti Oila iz Maribora. Dodali so, da lahko potrdijo, da je res zmanjkala zaloga kurilnega olja v S31 in da so bili o tem obveščeni v ponedeljek zvečer. "Ker ne moremo pustiti prebivalcev na hladnem in ker smo družbenoodgovorno podjetje, smo jim včeraj zjutraj pripeljali za sedem dni goriva. Kako bo naprej, pa ne znamo povedati," so še dodali.

"Potrebna je prenove"
Stanovalci pa se bojijo, da bodo čez en teden spet na hladnem, še bolj pa jih skrbi, kaj bo z enoto vrtca Kekec, ki je prav tako priključena na omenjeno kurilnico. "To se ne sme več zgoditi. Ne moremo si privoščiti, da bi bilo 250 otrok na mrzlem. Zdaj se še to ni zgodilo, vendar se tudi v bodoče ne sme," je bil oster Milan Mikl, podžupan Mestne občine Maribor (MOM).

250 otrokom je grozilo, da bodo v torek prišli v hladen vrtec.

Dodal je, da je bil včeraj tudi sam na sestanku na Staninvestu, kjer so govorili o tej problematiki. "Pozval sem jih, naj zadevo uredijo in poravnajo dolg, da bo kurilno olje znova zagotovljeno," je dodal podžupan, ki je prepričan, da bi kurilnica morala menjati upravljalca, saj je potratna in potrebna obnove.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.