Ni statusa? Je zavod!

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Brez statusa in napotnic težko dobijo delo. Sami se morajo zavarovati in zaprositi za pomoč.
Oglej si celoten članek

"Če zaradi končanja šolanja ali zato, ker nisi naredil letnika, izgubiš status in iščeš delo, je težko. Ponudb za delo prek avtorske ali podjemne pogodbe ni," razlaga Dalia Cerovšek iz Sindikata Mladi plus. Zato mladim, ki bodo 1. oktobra ostali brez statusa, svetuje, naj si uredijo zdravstveno zavarovanje, se vpišejo na zavod za zaposlovanje ali zaprosijo za denarno socialno pomoč.

Diploma stane 600 evrov

Mladi lahko tudi brez zaposlitve še vedno delajo prek pogodb. Avtorska je obdavčena podobno kot študentska napotnica, a je primerna le za določene vrste del, medtem ko podjemna pogodba velja za vse. "A te pogodbe ti delodajalci praviloma dajo le, če si pri njih delal že prej," pravi Cerovškova. Če službe ne najdejo sami, se morajo prijaviti na zavod za zaposlovanje. Nadomestila ne prejemajo, lahko pa zaprosijo za denarno socialno pomoč. "Lažje jo dobijo starejši od 26 let, ker jih starši niso več dolžni preživljati," pojasnjuje Cerovškova.

Tisti, ki so brez statusa ostali, ker niso naredili izpitov, lahko zaprosijo za izredni vpis v višji letnik, ki ga fakultete odobrijo na podlagi izjemnih socialnih ali zdravstvenih okoliščin. Če želijo brez statusa delati izpite, pa jih morajo plačati. Izpit na ljubljanski univerzi stane 43, diploma pa 600 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 20:12 19. September 2012.

    na Varčuj24 lahko večino zavarovanj skleneš online, imaš pa na voljo različne oblike zavarovanj: zavarovanje za tujino, nezgodno zavarovanje, življenjsko …

  • 10:53 18. September 2012.

    kaj preko VARČUJ24 lahko zavarovanje tudi skleneš ali so samo primerjave med razl. zavarovalnicami?

  • 10:52 18. September 2012.

    Če ni napotnic tudi zavoda za zaposlovanje ni!! Komu oni lažejo?? Kak zavod?? Če nimaš pahorovskih ali JJ povezav si …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.