Nič brez vladnega blagoslova

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Janez Šušteršič. Vse odločitve o državnih podjetjih jemlje v svoje roke.
Oglej si celoten članek

Minister za finance Janez Šušteršič bo že v nekaj dneh vajeti upravljanja državnih podjetij vzel v svoje roke.

Zakon, ki bo agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) države pa tudi Kadu in Sodu omejil pristojnosti, bo parlament obravnaval na izredni seji, ki se začne že danes, veljati pa bo začel dan po objavi v 
Uradnem listu.

Ni soglasja, ni odločitve

Agencija bo po novem morala za vsako glasovanje na skupščini in za vsako imenovanje v nadzorne svete državnih podjetij, ki jih upravlja, pridobiti soglasje za področje pristojnega ministra, ministra za finance in potrditev vlade.

Če AUKN ne bo našla skupnega jezika z vlado, na skupščinah ne bo smela glasovati in ne kadrovati v nadzorne svete, vladi pa lahko v primeru spora z AUKN in v nujnih primerih pooblastilo podeli parlament.

V AUKN so komentirali, da po novem ne bodo več neodvisni upravljalec, ampak le “centralna evidenca kapitalskih naložb in kontroling rezultatov ter izvajanje zastopanja na skupščinah družb”.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.