Nič več položnic za zdravje

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Zdravstveno zavarovanje po novem. Dopolnilnega zavarovanja ne bo več, bo pa zato višji prispevek pri plači. Zavarovalničarji: Ukinitev doplačil bo zmanjšala solidarnost med bolnimi in zdravimi.
Oglej si celoten članek
Kdo bo plačeval več: Pahor kar 1.163 evrov na leto več

Več. Naš preprost izračun kaže, da bi za novo (združeno) zdravstveno zavarovanje, ki se bo plačevalo kar od plače, tisti, ki imajo tisoč evrov neto plače, plačali dva evra na mesec manj. Tisti z zaslužki okoli dva tisoč evrov neto bi v zdravstveno blagajno skupno prispevali 29 evrov na mesec več. Premierju bo predlog Dorijana Marušiča 6.050 evrov bruto plače oklestil za okoli 121 evrov na mesec, ki bodo dodatno kapnili v zdravstveno blagajno.

Manj. Vsi, ki prejemajo minimalno plačo, bodo na račun zdravstvenega zavarovanja prihranili 140 evrov na leto.

Spremembe. Na ministrstvu za zdravje (MZ) so končno tudi uradno potrdili, da bo zdravstvena reforma z novim zakonom o zdravstvenem varstvu prinesla ukinitev “dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, kot jih poznamo zdaj”.

Vsak zavarovanec za ta zavarovanja Vzajemni, Triglav, zdravstveni zavarovalnici (ZZ) ali Adriaticu Slovenici odšteje okoli 24 evrov vsak mesec. Dopolnilna zdravstvena zavarovanja v zdravstveno blagajno prinesejo kar 400 milijonov evrov na leto.

Dvig prispevkov
Se bo pa zato, kot predvideva rešitev, povišal prispevek za zdravstveno zavarovanje pri plači. Projekcije kažejo, da bi bilo ob enakem obsegu zdravstvenih pravic, kot so zdaj, prispevno stopnjo za zdravstveno zavarovanje treba povišati za do dve odstotni točki. Je pa to, kot je zatrdilo MZ, “skrajni scenarij”. Ker se dvig predvideva “le na strani delojemalca, to ne bo vplivalo na stroške dela”.

Upokojenec s 500 evri pokojnine za dopolnilno zdravstveno zavarovanje zdaj porabi pet odstotkov pokojnine, delavec s 600 evri neto pa štiri odstotke plače. Oba bi bila po novem na boljšem za okoli sto evrov na leto. Več – celo nekajkrat več kot do zdaj – pa bodo plačevali tisti z višjimi dohodki.

Na MZ so dodali, da bo tako zdravstveno zavarovanje urejeno “primerneje, saj bodo pravice dostopne vsem upravičencem – ne glede na to, ali so sposobni plačati razliko do polne vrednosti zdravstvene storitve ali ne”.

2,3 milijarde evrov na leto se nabere iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
400 milijonov evrov se nabere iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
400 milijonov evrov Slovenci za zdravstvene storitve plačamo iz lastnega žepa.

Kot Kuba in Severna Koreja
Ureditev brez doplačil za zdravstvene storitve imata le še Kuba in Severna Koreja,” pa so razburjeni zavarovalničarji. “Ni še znano, kako naj bi zdravstvena reforma potekala, prav tako ne osnutek zakona, zato kakršenkoli komentar ni možen. Vendar pa sistema, ki sloni le na financiranju z javnimi sredstvi, ne pozna nobena država Evropske unije,” je dejal Dušan Čebohin, izvršni direktor področja zdravstvenih zavarovanj pri Adriaticu Slovenici. Ivan Gracar, član uprave Triglav ZZ, je opozoril, da bo “ukinitev doplačil – ob krčenju pravic, ki bodo nujna posledica omenjenih sprememb – zmanjšala solidarnost med bolnimi in zdravimi”.

Problem pri nas je, da v zdravstvu obstaja le javna služba, da zdravniki fušajo, in to za živ denar.
Zavarovalničar, v zavarovalništvu že 15 let

"Nismo idioti"
Na MZ so zanikali, da bi bilo ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja povezano z odtekanjem zdravstvenega denarja iz Vzajemne v zasebne žepe. Trdijo, da gre za “vsebinsko optimizacijo zdravstvenega zavarovanja”. Zdravstvene zavarovalnice namreč zaradi “visoke donosnosti dopolnilnih zavarovanj zdaj niso motivirane, da bi oblikovale nove produkte s tega področja”. “Ali mislite, da smo totalni idioti, da tega ne bi znali? Problem pri nas je, da v zdravstvu obstaja le javna služba, da zdravniki fušajo, in to za živ denar. Nekdo, ki si mora popraviti zobe, pa pride k zavarovalnici, šele ko ima polno lukenj, in takega zavarovalnica seveda ne more zavarovati za tako premijo, ki bi jo lahko plačal,” je povedal dolgoletni zavarovalničar.

Mini anketa
Kaj menite o tem, da ministrstvo za zdravje z novim zakonom o zdravstvenem varstvu in zavarovanju ukinja večino vaše dejavnosti?

Dušan Čebohin, 
Adriatic Slovenica:
Sprašujem se, kako oziroma s čim bo država nadomestila izpad zasebnih sredstev, ki ga v financiranje zdravstvenega sistema zdaj prispevajo dopolnilne zavarovalnice.

Ivan Gracar, Triglav zdravstvena zavarovalnica
Z rešitvami nismo seznanjeni, saj nismo bili vključeni v pripravo zakona. Pozivamo ministrstvo za zdravje, naj v postopek vključi zavarovalniško stroko, saj zdravstvena blagajna to ni.

Dušan Kidrič, Vzajemna
Na naša vprašanja se ni odzval.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.