Nič več tipična varna naložba

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Padec vrednosti zlata je bilo pričakovati, saj gre za logično posledico močne rasti v zadnjih petih letih. Finančniki svetujejo diverzifikacijo naložbenega portfelja. Zlato naj bo kvečjemu ena naložba, saj njegova vrednost zelo niha.
Oglej si celoten članek

"Cena zlata je bila še jeseni 2011 okoli 1.900 dolarjev za unčo, pred tedni je bila 1.600 dolarjev, zdaj pa znaša le okoli 1.400 dolarjev za unčo, pri čemer je bila za kratek čas cena celo pod 1.350 dolarji," razlaga Sašo Stanovnik, vodja oddelka analiz pri Alti Invest.

Padanje vrednosti

Padanje cen zlata v zadnjem letu je po Stanovnikovih besedah posledica manjšanja inflacijskih pritiskov in pričakovanj o postopnem zmanjševanju ekspanzivne monetarne politike s strani ameriške centralne banke (Fed).

Obenem pa se je pri psihološki meji 1.550 dolarjev izgubilo tudi zaupanje v zlato (tako imenovani zlom tehnične slike), zato je to sprožilo večji padec cen. "Menimo, da bi se morala za zdaj cena zlata ustaliti na teh ravneh, so pa mogoči nadaljnji popravki zaradi malih vlagateljev, ki so v izgubi in se bodo posledično znali odzvati preveč čustveno," pojasnjuje. Nakupi so po mnenju analitika smiselni le, če se znova vzpostavi pozitivni trend ali se začne močno višati inflacija.

Vstop špekulantov

Finančni svetovalec Klemen Kokalj iz Individe kot pomemben vzrok za nedavni padec cene zlata omenja tudi ukrep Evropske centralne banke, ki je pogojevala odkup dolga držav v težavah z odprodajo zlatih rezerv. Sicer pa poudarja, da bi se morali vlagatelji zavedati, da vse od leta 2008, ko so cene zlata poskočile, ta naložba ni več pribežališče pred neugodnimi vplivi trga.

To gre pripisati špekulantom, ki so tedaj vstopili na trg zlata, in od takrat je gibanje vrednosti te plemenite kovine nepredvidljivo. Številni nepoučeni vlagatelji so se zaradi padca cen zlata v zadnjem času počutili opeharjene. "Seveda je odvisno, kdaj so ga začeli kupovati. Še vedno mislim, da so tisti, ki so ga kupili pred petimi leti, v plusu," pravi svetovalec.

Padec pričakovan

"Padec cene zlata je bil pričakovan. Našim strankam smo že pred enim letom zmanjšali količine naložb v zlato na 20 ali 30 odstotkov portfelja," še pravi Kokalj. Vlaganje v zlato je, kot meni sogovornik, smiselno predvsem za tiste, ki imajo viške denarja, saj je zanimivo tudi zato, ker v fizični obliki ni obdavčeno (obdavčena pa je pravica na zlato, ki ima obliko certifikata). Ob tem pa poudarja, da se je treba zavedati, da je to naložba, ki je podvržena tako rasti kot padcu.

Analitiki pričakujejo, da bi se moralo padanje cen zlata nekoliko umiriti. Na dodatno nižanje vrednosti bi sicer lahko vplivali mali vlagatelji, ki so v izgubi in bi lahko reagirali preveč čustveno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.