Nič več zastonj pod tujo zastavo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Začasni uvoz. Zaradi vstopa Hrvaške v EU davek na 12 tisoč “črnih” plovil.
Oglej si celoten članek

Plovila. Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo (EU) 1. julija bodo morali rezidenti držav EU (torej tudi Slovenci), ki za svoja plovila nimajo urejenega carinskega statusa in imajo trenutno plovilo na Hrvaškem v postopku začasnega uvoza, ta status urediti.

Nič več pod zastavo ZDA

Poznavalci razmer pravijo, da je največ takih, ki svoje čolne vozijo pod zastavo ZDA ali drugih držav, ki imajo ugodne pogoje registracije. Tudi veliko Slovencev se je do zdaj tako izogibalo plačilu davkov in carine ob nakupu plovil.

“Po zadnjih evidencah je na Hrvaškem v začasnem uvozu okoli 12 tisoč plovil,” je pojasnila Josipa Perica Kojundžić s hrvaškega ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo. Naša južna soseda je zato uvedla prehodno obdobje, in sicer do 31. maja, ko lahko vsi, ki imajo tam plovila v začasnem uvozu, uredijo status in plačajo le petodstotni davek; po tem datumu bo davek 25-odstotni. Slovenska carinska uprava nam je sporočila, da sicer nima evidence, koliko slovenskih državljanov ima svoja plovila v hrvaških marinah v začasnem uvozu, vsekakor pa priporočajo, da carinski status uredijo še pred vstopom Hrvaške v EU, in sicer bodisi v Sloveniji bodisi na Hrvaškem.

Zaslužili bi lahko tudi mi

Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da bi se lahko ob nekoliko večji angažiranosti Slovenije na račun teh razmer v slovenski proračun steklo nekaj milijonov evrov. “Hrvaška vlada je naredila potezo, kakršno je imela priložnost narediti tudi Republika Slovenija, in sicer je v prehodnem obdobju ponudila plačilo nižjega davka. To bi lahko naredili tudi pri nas in tako pritegnili tujce, da bi carinski status urejali v Sloveniji. Tako bi pridobili ogromne vsote denarja na račun DDV od uvoza plovil oziroma registracije plovil pod slovensko zastavo,” je razložil Rok Snežič iz Snežič davčnega inženiringa.

Lahko se izognemo, a ...

Slovenci se lahko, kot je dodal, še naprej izogibajo plačilu dajatev ob uvozu, če bodo svoja plovila prepeljali v marine v Črni gori ali Bosni in Hercegovini. “Treba pa je opozoriti, da bi jim bila ob tem onemogočena plovba v slovenskih, hrvaških in italijanskih teritorialnih vodah, saj za plovila ne bi bil plačan DDV,” je sklenil davčni svetovalec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 19:59 14. April 2013.

    haha davcni inzeniring<br />http://www.zurnal24.si/index.php?ctl=article_search&search_term=Rok+Sne%C5%BEi%C4%8D&form_name_category=0&form_name_content_type=0&form_name_time_period=0

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.