Niko Janša in Tadeja Tanka zaposlili zaradi očetov

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Kljub temu da nista izpolnjevala pogojev za zasedbo delovnega mesta, so ju zaposlili. Janša molči, SDS: Vse o hčerki je že povedal v DZ.
Oglej si celoten članek

Komisija za preprečevanje korupcije v poročilu navaja, da so v podjetju Plinovodi, d. o. o., za zaposlitev izbrali osebi, ki za delovno mesto nista izpoljnjevali pogojev. Gre za hčerko predsednika vlade Niko Janša in sina vodje poslanske skupine SDS Tadeja Tanka.

"Omenjeni zaposlitvi sta bili izvedeni po objavi razpisov s pogoji, ki so bistveno odstopali od pogojev iz sistemizacije, postopek pa je tekel ob diskriminatorni obravnavi drugih iskalcev zaposlitve," so zapisali v poročilu. "Izbrana kandidata sta ožja družinska člana državnih funkcionarjev."

S takim ravnanjem so odgovorne osebe podjetja po mnenju komisije kršile dolžno ravnanje ter omenjenima osebama omogočile premoženjsko in nepremoženjsko korist, kar ustreza opredelitvi korupcije.

Foto: Boštjan Tacol Slovenija 07.11.07, Nika Jansa in Janez Jansa, predcasne volitve za predsednika Na razgovor povabljena le Nika

Ostali kandidati, ki so se prijavili na razpis, na razgovor niso bili povabljeni. Kot izhaja iz poročila, je v zakonitem roku na podjetje prispelo sedem prijav, na razgovor pa so povabili le Niko Janša. Po razgovoru so sprejeli odločitev, da je "N. J. primerna kandidatka za zasedbo prostega delovnega mesta vodja projekta I".

Janševo so zaposlili kot pripravnico na delovnem mestu, čeprav v objavi prostega delovnega mesta oziroma vrste dela ni bilo navedene oziroma predvidene možnosti zaposlitve pripravnika.

Janša na hčerko ponosen

"To glede hčerke je pisalo že pred tremi meseci v Dnevniku in bilo bi veliko presenečenje, če bi se stališče KPK razlikovalo od pisanja časopisa," je predsednik vlade Janez Janša povedal v intervjuju za tretji program nacionalne televizije.

SDS je na svoji spletni strani objavil odgovor, ki ga je glede zaposlitve svoje hčerke Janša dal 17. decembra 2012 v državnem zboru.

"Ponosen sem nanjo, ker je bila odlična dijakinja, zlata maturantka, dobila je Zoisovo štipendijo, z njo doštudirala na Univerzi na Švedskem in je bila na to delovno mesto izbrana - potem ko se je javila na številna druga in ni dobila služe čez noč - med dvema ali tremi prijavljenimi kandidati," je takrat povedal Janša. "Ko se je javljala na številne razpise, je imela težave zaradi svojega priimka."

Pripravništvo ni bilo predvideno

Komisija in inšpektorat za delo ugotavljata, da Tadej Tanko ni izpoljnjeval pogojev za zasedbo delovnega mesta samostojni pravnik, saj za to delovno mesto po sistematizaciji ni bilo predvideno, da bi se na njem lahko opravljalo pripravništvo. "Kot pogoj za zasedbo so bile zahtevane 24-mesečne delovne izkušnje in pravosodni izpit, ki pa jih izbrani kandidat ni izpolnjeval."

Direktor se napake zaveda

V Plinovodih so v zagovoru KPK poskusili pojasniti, da pri zaposlitvah ne gre za koruptivno dejanje, temveč kvečjemu za napako v sistematizaciji delovnih mest. Pojasnjujejo, da institut pripravništva "pomeni način organizacije dela na določenem delovnem mestu in ne delovnega mesta pripravnika kot takega". Poudarili so, da celo zakon o javnih uslužbencih ne zahteva, da bi bilo delovno mesto, ki ga zaseda pripravnik, posebej sistematizirano. Prav zato, ker so iskali pripravnika in na razgovor niso vabili kandidatov z več izkušnjami.

V komisiji so ugotavljali tudi, ali je do omenjenih omenjenih kršitev prišlo zaradi nedovoljenega vpliva na poslovodstvo družbe Plinovodi. Poskuse vplivanja na vse postopke zaposlovanja je direktor podjetja Marjan Eberlinc na "razgovoru pred senatom komisije priznal, čeprav brez imen in hipotetično, obenem pa je večkrat poudaril življenjsko odvisnost podjetja, kot so Plinovodi, od odločitev oblasti".

V poročilu še navajajo, da komisija kot pozitivno razume, "da je direktor podjetja Plinovodi ob zaključevanju postopka senatu podal izjavo, da se zaveda, da je bila napaka storjena in da je nedopustna ter jo je smiselno postavil v kontekst državnega lastništva podjetja ter nujnosti strateškega razvoja podjetja".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 80

  • 08:41 16. Februar 2024.

    Koliko je še tega v sodstvu, zdravstvu...tudi politiki so ljudje. Včasih.

  • 14:10 21. Februar 2013.

    Čeprav sovražim Janšo in Tankota se mi ne zdi vredu gonja,ki jo izvajajo proti njihovim otrokom glede zaposlitve,tudi jaz bi …

  • 11:12 21. Februar 2013.

    NLB naj propade pa JJ z njo vred!<br />Sicer pa ne vem, zakaj ženske volijo to stranko, ki ima enak …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.